To βιομεθάνιο, ένα βιώσιμο καύσιμο το οποίο παραμένει αναξιοποίητο στην Ελλάδα, εντάσσεται στη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ και τείνει να αποτελέσει έναν ακόμη πυλώνα ανάπτυξης στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.
Ο κ. Παναγιώτης Πανούσος, Διευθυντής Ενεργειακής Μετάβασης του ΔΕΣΦΑ, μιλώντας την στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage επεσήμανε το ενδιαφέρον του Διαχειριστή για το βιομεθάνιο, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγή. «Μιλάμε πολύ για υδρογόνο στην Ελλάδα αλλά ξεχνάμε το ρόλο του βιομεθανίου. Προσπαθούμε να αναδείξουμε την αλυσίδα αξίας παραγωγής του βιομεθανίου, μπορεί να παραχθεί σε σημαντικές ποσότητες στη χώρα μας και χωρίς να χρειάζεται μετατροπή το σύστημα μεταφοράς ή η τελική κατανάλωση», τόνισε.
Το βιομεθάνιο αποτελεί τη συνέχεια του «νήματος» της πράσινης πορείας που χαράσσουν ενεργειακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο οι οποίες συνδέουν τις τεχνολογίες του υδρογόνου, του φυσικού αερίου και του βιομεθανίου. Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι η βιωσιμότητα, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Πανούσος, ο οποίος σημείωσε ότι οι επενδύσεις «κοιτούν προς το μέλλον» όπως αυτό διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και με τους νέους όρους που θέτουν η εξοικονόμηση ενέργειας, ο εξηλεκτρισμός και τα ανανεώσιμα αέρια.«Το υδρογόνο θα έχει το ρόλο του στο σύστημα, η αγορά υδρογόνου πρέπει να καλύπτει το κομμάτι της βιωσιμότητας και της αξιοπιστίας και να αναπτυχθεί με έναν οικονομικά συμφέροντα τρόπο για τον καταναλωτή» σημείωσε και πρόσθεσε ότι μελλοντικά θα αναπτυχθεί και το πράσινο υδρογόνο το οποίο βασίζεται στις ΑΠΕ.
Διεθνής κινητικότητα για το βιομεθάνιο
Στη διεθνή ενεργειακή βιομηχανία παρατηρείται αυξανόμενη κινητικότητα για την αξιοποίηση του βιομεθανίου. Πρόσφατα, η αγγλο-ολλανδική Shell ξεκίνησε παράγει επίσημα ανανεώσιμο φυσικό αέριο (RNG) στην πρώτη της εγκατάσταση βιομεθανίου στις ΗΠΑ. Η εγκατάσταση, Shell New Energies Junction City στο Όρεγκον, χρησιμοποιεί κοπριά αγελάδας και "περίσσεια γεωργικών υπολειμμάτων" για την παραγωγή 736.000 εκατομμυρίων βρετανικών θερμικών μονάδων ετησίως RNG.
Η ισπανική Repsol παρήγαγε ανανεώσιμο υδρογόνο χρησιμοποιώντας βιομεθάνιο ως πρώτη ύλη για πρώτη φορά. Αυτό το ανανεώσιμο υδρογόνο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή καυσίμων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, όπως βενζίνη, ντίζελ ή κηροζίνη για την αεροπορία. Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε στο βιομηχανικό συγκρότημα της Καρθαγένης της Repsol, στην Ισπανία, όπου παρήχθησαν 10 τόνοι ανανεώσιμου υδρογόνου από 500 MWh βιομεθανίου, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αντικαθιστά το συμβατικό φυσικό αέριο με βιομεθάνιο βιώσιμης προέλευσης για να παράγει ανανεώσιμο υδρογόνο στα βιομηχανικά συγκροτήματα και έτσι να απορροφηθεί ο άνθρακας από τις διαδικασίες και τα προϊόντα του.
Τι είναι το Βιομεθάνιο
Το βιομεθάνιο είναι ένα βιώσιμο καύσιμο, το οποίο παράγεται από μονάδες αναβάθμισης βιοαερίου, οι οποίες απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από το βιοαέριο. Το βιομεθάνιο παράγεται από το βιοαέριο που προέρχεται από οργανικές ύλες όπως ανθρώπινα απόβλητα / λύματα, απορρίμματα τροφών, απόβλητα αποστακτηρίων ή γεωργικές ύλες. Λόγω του ότι ο άνθρακας σε αυτό το υλικό έχει μόλις ληφθεί από την ατμόσφαιρα και ανήκει στον βραχύ κύκλο άνθρακα, το βιοαέριο και το βιομεθάνιο θεωρούνται ανανεώσιμα καύσιμα.