Πάνω από 100 οργανώσεις συνυπογράφουν κατά του καταλόγου Προτεραιότητας της ΕΕ για τα ορυκτά καύσιμα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πάνω από 100 οργανώσεις συνυπογράφουν κατά του καταλόγου Προτεραιότητας της ΕΕ για τα ορυκτά καύσιμα
Από τη μεριά του το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, όπως αναγράφεται και στην σχετική επιστολή, ζητά από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να πράξουν το αυτονόητο για την αντιμετώπιση της υπαρξιακής αυτής κρίσης.

Περισσότερες από 100 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace, απέστειλαν επιστολή στους συμμετέχοντες στη Συνάντηση λήψης αποφάσεων υψηλού επιπέδου της 9ης Νοεμβρίου 2021 για τον 5ο Κατάλογο Έργων Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (5th PCI list).

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις ζητούν από τους ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν έναν 5ο κατάλογο PCI χωρίς ορυκτό αέριο. Από τη μεριά του το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, όπως αναγράφεται και στην σχετική επιστολή, ζητά από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να πράξουν το αυτονόητο για την αντιμετώπιση της υπαρξιακής αυτής κρίσης, απαιτώντας τη γρήγορη και σταδιακή απεξάρτηση της Ελλάδας και της Ευρώπης από το ρυπογόνο και ακριβό ορυκτό αέριο.

Aναλυτικά η επιστολή αναγράφει: «Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρώπη, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σχετικά με την επικείμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη λήψη αποφάσεων που αφορά στον 5o Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (κατάλογος PCI) που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου 2021.

Γνωρίζουμε ότι με την ευκαιρία αυτή οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα συζητήσουν -εξαιρουμένου του κοινού- τα έργα που θα συμπεριληφθούν στον 5ο κατάλογο PCI, ο οποίος θα δημοσιευθεί αργότερα τον Νοέμβριο. Ανησυχούμε έντονα για τα σχέδια να συμπεριληφθούν στον κατάλογο μεγάλης κλίμακας έργα ορυκτού αερίου, καθιστώντας ουσιαστικά τις υποδομές ορυκτών καυσίμων ως έργα ύψιστης προτεραιότητας για την ΕΕ και επιλέξιμα για δημόσια χρηματοδότηση.

Ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι, με ένα εξαιρετικά μικρό περιθώριο για να δράσει και να αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη είδαμε εφιαλτικές πυρκαγιές, θανατηφόρες πλημμύρες και καταστροφικές καταιγίδες - υπενθυμίζοντάς μας ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη μπροστά στα μάτια μας. Δεν πρόκειται για μια μελλοντική απειλή, αλλά για μια παρούσα πραγματικότητα, που επηρεάζει τις ζωές των πολιτών σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα στον κόσμο. Παρακαλούμε αφιερώστε λίγα λεπτά για να λάβετε αυτό υπόψη σας καθώς αποφασίζετε για έργα υποδομής που, αν συμπεριλάβουν το ορυκτό αέριο, δεν θα διορθώσουν αλλά αντιθέτως θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω αυτήν την κρίση.

Πρέπει να δράσουμε τώρα και να απομακρυνθούμε γρήγορα από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Η υιοθέτηση προτεραιοτήτων για τα ορυκτά καύσιμα με τον 5ο κατάλογο PCI αντιτίθεται στη συμφωνία του Παρισιού και υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Είναι σαφές ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να επεκτείνουμε περαιτέρω τις υποδομές ορυκτού αερίου της ΕΕ με τεράστια έργα που δεν χρειάζονται[1], τα οποία κινδυνεύουν να δημιουργήσουν δαπανηρούς αδρανείς πόρους και να τροφοδοτήσουν περαιτέρω συγκρούσεις. Τα έργα αυτά μας εγκλωβίζουν σε περαιτέρω δεκαετίες εξάρτησης από το ορυκτό αέριο που κοστίζει στο κλίμα και, όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών ενέργειας, κοστίζει επίσης ακριβά στους καταναλωτές - επιδεινώνοντας την ενεργειακή φτώχεια και τις επιπτώσεις στους ήδη ενεργειακά φτωχούς. Η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό για την καθυστερημένη δράση προς μια δίκαιη μετάβαση, να αυξήσει τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και να προβεί στην ανάπτυξη φθηνής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές[2].

Ένας 5ος κατάλογος PCI που περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας έργα όπως οι αγωγοί Poseidon, Baltic Pipe, BRUA και EastMed, καθώς και έργα επέκτασης σε όλο το μήκος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα και την Κροατία δεν ενεργεί προς το "κοινό συμφέρον" των Ευρωπαίων. Αντίθετα, αν όλα τα προτεινόμενα στον κατάλογο PCI έργα ορυκτού αερίου κατασκευαστούν, θα κοστίσουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη λειτουργία αυτών των υποδομών θα απαιτούνται σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο[3]. Αυτά είναι πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν θα δαπανηθούν για τη μετάβαση σε ένα καθαρό, δίκαιο, μέλλον.

Υπάρχει μια ισχυρή και αυξανόμενη αντίσταση ενάντια σε αυτά τα έργα PCI ορυκτού αερίου. Στις δημόσιες διαβουλεύσεις για τα υποψήφια έργα του 4ου και του 5ου καταλόγου PCI, πάνω από το 99% και το 96% των ερωτηθέντων αντιστοίχως ήταν αντίθετοι με την περαιτέρω υποστήριξη των έργων ορυκτού αερίου[4]. Παρόλα αυτά, η εξαιρετικά αδιαφανής διαδικασία καθορισμού των έργων PCI, η οποία αντικατοπτρίζει πολλά αιτήματα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και όχι τις απαιτήσεις των πολιτών, οδήγησε σε δεκάδες έργα ορυκτών καυσίμων στον κατάλογο προτεραιότητας στον προηγούμενο γύρο. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι πολίτες βασίζονται σε εσάς για να επιδείξετε ηγετική στάση για την προστασία του κλίματος. Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να ενεργήσετε εκ μέρους των Ευρωπαίων πολιτών και όχι της βιομηχανίας ορυκτού αερίου.

Έχετε την ευκαιρία, στην επικείμενη συνάντηση, να σταματήσετε την επέκταση του δικτύου ορυκτού αερίου και την περαιτέρω διοχέτευση δισεκατομμυρίων στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Σας καλούμε να υπερασπιστείτε έναν 5ο κατάλογο PCI χωρίς ορυκτό αέριο στις 9 Νοεμβρίου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider