Η ποσοτικοποίηση της επίδρασης που έχει μια επένδυση στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία, μία παράμετρος η οποία θεωρούταν ρευστή πριν από λίγα χρόνια, απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται πλέον να ανταποκριθούν σε ένα πιο σφιχτό θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG.
Η Μέτρηση της Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων - Social Return on Investment (SROI) αποτελεί έναν τύπο ανάλυσης κόστους-οφέλους, ο οποίος χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των έργων τω ν επιχειρήσεων και των οργανισμών. Πρόκειται για ένα διεθνές πρότυπο το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στην αξία παρά στα χρήματα και καθορίζει τον αντίκτυπο μιας κοινωνικής επένδυσης, συγκρίνοντας την επένδυση με τη δημιουργούμενη και επιστρεφόμενη κοινωνική της αξία. Έτσι, όπως ένα επιχειρηματικό σχέδιο περιέχει πολύ περισσότερα από χρηματοοικονομικές προβλέψεις, το SROI είναι πολύ περισσότερα από ένας αριθμός. Είναι μία ιστορία για την αλλαγή, πάνω στην οποία βασίζονται αποφάσεις που συμπεριλαμβάνουν περιπτωσιολογικές μελέτες και ποιοτικές, ποσοτικές και χρηματοοικονομικές πληροφορίες. Η μεθοδολογία SROI βασίζεται σε επτά αρχές οι οποίες είναι: η εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών η κατανόηση της θεωρίας της αλλαγής, η απόδοση λογιστικής αξίας σε ό,τι έχει αξία, η επιλογή αποτελεσμάτων που είναι σημαντικά, η αποφυγή υπερβολικής αξίωσης των αποτελεσμάτων, η διαφάνεια και η επαλήθευση των αποτελεσμάτων.
Η μεθοδολογία εφαρμόζεται στο εξωτερικό και σταδιακά και στην Ελλάδα αλλά μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί πολύ λίγα στοιχεία για τις πραγματικές πληροφορίες που δίνει ο συγκεκριμένος δείκτης και για το πώς μεταφράζεται σε αριθμούς μια δράση ή επένδυση που σχετίζεται με το ESG. Ωστόσο, πρόσφατα η ΙΟΝ σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE) πραγματοποίησε εξειδικευμένη μελέτη με τη μεθοδολογία SROI με στόχο να εκτιμήσει την ακριβή κοινωνικοοικονομική αξία που παρήχθη ως αποτέλεσμα της δωρεάς ύψους 500.000 ευρώ για δημιουργία 12 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσό της δωρεάς της ΙΟΝ ισοδυναμεί με δημιουργία συνολικής κοινωνικής αξίας 2.456.667 ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την ανάλυση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, παρουσιάζεται ένας δείκτης κοινωνικής απόδοσης ίσος με 4,91:1. Αυτό σημαίνει πως για κάθε ένα ευρώ που χορηγήθηκε από την ΙΟΝ, παρήχθησαν 4,91 ευρώ κοινωνικής αξίας. Συνεπώς, το ποσό της δωρεάς της ΙΟΝ ισοδυναμεί σε δημιουργία συνολικής κοινωνικής αξίας 2.456.667 Ευρώ.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 4 βασικούς πυλώνες, την υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) προσφέροντας λύση για την κάλυψη αναγκών ΜΕΘ για μη Covid -19 ασθενείς, την υποστήριξη του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας δίνοντας μια μακροπρόθεσμη λύση σε πρόβλημα δεκαετιών που αντιμετώπιζε λόγω της έλλειψης ΜΕΘ σε εφημερίες, την υποστήριξη ασθενών με ανάγκη για νοσηλεία σε ΜΕΘ για σημαντικά θέματα υγείας και την υποστήριξη του προσωπικού του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας με την πρόσληψη νέου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Πρακτικά, δημιουργήθηκαν 10 νέες μόνιμες θέσεις σε Ιατρικό προσωπικό και 38 νέες θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, επήλθε 100% αύξηση των κλινών ΜΕΘ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και προσφέρθηκε η επιπλέον δυνατότητα σε 172 ασθενείς (που δεν νοσούσαν με covιd-19) αλλά με ανάγκη να νοσηλευτούν με ασφάλεια και κατάλληλη φροντίδα σε ΜΕΘ. Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι, με μέγιστη απόδοση κάλυψης, 365 ασθενείς θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις νέες ΜΕΘ1 , διπλασιάζοντας την μέχρι σήμερα ετήσια διαθεσιμότητα ΜΕΘ από το Νοσοκομείο.
Σημειώνεται ότι ο διοικητικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας δήλωσε ότι : «το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της δωρεάς είναι ότι έλυσε ένα πρόβλημα δεκαετιών, στο ότι δεν υπήρχαν αρκετές κλίνες εντατικής φροντίδας για τις εφημερίες μας. Τώρα καλύπτει το νοσοκομείο όλες τις δικές του ανάγκες αλλά και τις ανάγκες από άλλα νοσοκομεία», ενώ η εταιρεία εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της σημειώνοντας ότι: «είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που η προσπάθειά μας είχε μια τόσο σημαντική απόδοση στην κοινωνία, η οποία δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα λόγω της πανδημίας.»