Φυτικό τυρί με τα χαρακτηριστικά του συμβατικού επιδιώκει να παράξει μια αμερικανική startup τεχνολογίας τροφίμων, η οποία επιδιώκει συγκεντρώνοντας κεφάλαια από σημαντικούς παίκτες της αγοράς να φέρει την επανάσταση στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λίπη.
Η Upfield Group, η οποία ανήκει στην KKR & Co, και η Sigma, παγκόσμιος παραγωγός και διανομέας τροφίμων που ανήκει στον μεξικανικό όμιλο Alfa SAB, συνεργάζονται με την Change Foods σε μια προσπάθεια να ταρακουνήσουν τη γαλακτοβιομηχανία.
Πρόκειται για μία σύμπραξη στην οποία συμμετέχουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς και στοχεύει στη δημιουργία ενός ανώτερου τυριού. Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση καθώς ενώ σε άλλους κλάδους τροφίμων όπως είναι τα κρέατα, έχουν δημιουργηθεί υποκατάστατα τα οποία δεν βασίζονται πλέον στη βιομηχανία κρέατος και παρ’ όλα αυτά θεωρούνται γευστικά, στη γαλακτοβιομηχανία, τα vegan τυριά δεν πλησιάζουν ούτε τη γεύση ούτε την υφή του πραγματικού τυριού.
Η νεοφυής Change Foods υποστηρίζει ότι ένας τρόπος για να αντεπεξέλθει η αγορά σε αυτή την πρόκληση είναι να παρακάμψουμε τα φυτά στα οποία βασίζονται τα περισσότερα τρέχοντα προϊόντα και να στραφούμε στη ζύμωση ακριβείας, η οποία παράγει τυρί χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου ζώα.
«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μεγαλώσει μια αγελάδα, κάτι που απαιτεί δύο ή τρία χρόνια τρία χρόνια», είπε ο 40χρονος Ντέιβιντ Μπούκα, ιδρυτής της Change Foods.
Καθώς η Change Foods στοχεύει να κάνει το ντεμπούτο της στο τυρί χωρίς ζωικά λίπη στις ΗΠΑ στα τέλη του επόμενου έτους, ένας ευρύτερος αγώνας για να γίνουν τα βιώσιμα τρόφιμα mainstream είναι σε εξέλιξη. Το βόειο κρέας και τα βοοειδή που συμμετέχουν στην γαλακτοπαραγωγή ευθύνονται για τα δύο τρίτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ζώα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Και καθώς η ζήτηση πρωτεϊνών αυξάνεται εν μέσω της βελτίωσης των εισοδημάτων παγκοσμίως, ο ανθρώπινος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 20% σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια έως το 2050.
Όπως εξηγεί ο Μπούκα, η αγορά των εναλλακτικών πρωτεϊνών πρέπει να εστιάσει στο τυρί καθώς αποτελεί ένα προϊόν που δύσκολα οι καταναλωτές θα εγκαταλείψουν. Ωστόσο, όπως αναλύει, υπάρχει κάτι πολύ μοναδικό στις πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών που δεν μπορεί να αναπαραχθεί επαρκώς από το φυτικό βασίλειο».
Η ζύμωση ακριβείας όχι μόνο θα επιτρέψει την παραγωγή γευστικών τυριών που λιώνουν αλλά θα επιτρέψει επίσης την εύκολη προσαρμογή, είπε ο Μπούκα
Μαζί με τις συμφωνίες συνεργασίας με την Upfield και τη Sigma, η Change Foods ανέφερε ότι συγκέντρωσε 12 εκατομμύρια δολάρια σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης ανεβάζοντας τις συνολικές επενδύσεις στην εταιρεία σε περισσότερα από 15,3 εκατομμύρια δολάρια.
Με πληροφορίες από το Bloomberg.