RealNano: Με ελληνική σφραγίδα η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
RealNano: Με ελληνική σφραγίδα η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών
ΑΠΘ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Άλλο ένα βήμα με ελληνική υπογραφή κάνει η νανοτεχνολογία προς όφελος της Βιομηχναίας Οργανικών Ηλεκτρονικών.

Άλλο ένα βήμα με ελληνική υπογραφή κάνει η νανοτεχνολογία προς όφελος της Βιομηχναίας Οργανικών Ηλεκτρονικών, η οποία έχει αποκτήσει ένα νευραλγικό ρόλο στην πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία.

Το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ συντονίζει το H2020 RealNano (http://www.realnano-project.eu), το οποίο αναπτύσσει καινοτόμα, αποτελεσματικά και γρήγορα εργαλεία νανο-χαρακτηρισμού και μεθοδολογίες ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο, και την ενσωμάτωση τους σε παραγωγικές διαδικασίες και πιλοτικές γραμμές για την βελτίωση της απόδοσής τους έως και 90%, με ταυτόχρονη μείωση των αποβλήτων, πρώτων υλών και της απαιτούμενης ενέργειας κατά 30% .

Μέσω της ελληνικής συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Real Nano, που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Horizon 2020 επιχειρείται η αναζήτηση και εύρεση βέλτιστων πρακτικών οι οποίες θα συμβάλουν στη διαδικασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας και παραγωγής των Οργανικών Ηλεκτρονικών ,αλλά και των εφαρμογών τους στην Ενέργεια, Μεταφορές και Αυτοκίνηση, αλλά και Αγροδιατροφή.

Το RealNano αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα σε μια παγκόσμια βιομηχανία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ενσωματώνοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες έξυπνων τεχνικών νανο-χαρακτηρισμού και μεθοδολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση σε πραγματικό χρόνο των ιδιοτήτων, της ποιότητας και λειτουργίας των παραγόμενων Οργανικών Ηλεκτρονικών διατάξεων.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσει καινοτόμα, αποτελεσματικά και γρήγορα εργαλεία νανο-χαρακτηρισμού και μεθοδολογίες ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο, και την ενσωμάτωση τους σε παραγωγικές διαδικασίες και πιλοτικές γραμμές για την βελτίωση της απόδοσής τους έως και 90%, με ταυτόχρονη μείωση των αποβλήτων, πρώτων υλών και της απαιτούμενης ενέργειας κατά 30% .

Πρόκειται για ένα από τα πρωτοπόρα έργα τα οποία με την έναρξη της πανδημίας προσάρμοσαν τις δράσεις τους για την ανάπτυξη των βιοαισθητήρων για COVID-19, και αυτό αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο προωθεί τη μείωση του κόστους της βιομηχανικής διαδικασίας, ενώ παράλληλα αναπτύσσει νανοϋλικά, συσκευές και τελικά προϊόντα με τελικό στόχο την άμεση εφαρμογή τους σε ευρύ πεδίο εφαρμογών.

Τα καινοτόμα προϊόντα του project φέρνουν «επανάσταση» στη Βιομηχανία εκτύπωσης μεγάλης κλίμακας Οργανικών Ηλεκτρονικών όπως τα εύκαμπτα Οργανικά Φωτοβολταϊκά και OLEDs, αλλά και τους εκτυπωμένους βιοαισθητήρες. Με τον τρόπο αυτό το project αναπτύσσει και εξελίσσει την αγορά των Οργανικών Ηλεκτρονικών , η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσεται ραγδαία. Εκτυπωμένα OPVs μέσα από τις καινοτόμες βιομηχανικές συσκευές που δημιουργούνται στον τομέα της πράσινης ενέργειας, του φωτισμού.

Η άμεση επίδραση και όφελος του RealNano είναι ότι ανοίγει τον δρόμο για την αποδοτική παραγωγή των οργανικών φωτοβολταϊκών και την ευρεία ενσωμάτωση τους σε πληθώρα προϊόντων. Σε εφαρμογές δηλαδή που αφορούν στην αυτοκίνηση και τις μεταφορές (ημιδιάφανες κυρτές ηλιακές οροφές αυτοκινήτων, στην παραγωγή ενέργειας και αύξηση αυτονομίας σε ηλεκτρικά/υβριδικά αυτοκίνητα και άλλα μέσα μεταφοράς), στην αγροδιατροφή (ενεργειακά αυτόνομα μεσογειακά θερμοκήπια) αλλά και στην Υγεία (εκτυπωμένοι βιοαισθητήρες για την ανίχνευση καρδιοαγγειακών νοσημάτων και κορονοϊού COVID-19).

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN συντονιστής του προγράμματος

Το RealNano συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και αξιοποιεί την εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών στο πεδίο της Νανοτεχνολογίας, των Νανοεπιστημών και των OργανικώνHλεκτρονικών. Στην κοινοπραξία η ελληνική συμμετοχή είναι μεγάλη. Σε αυτήν παίρνουν μέρος 10 φορείς από όλη την Ευρώπη:Organic Electronics Technologies (Ελλάδα), Semilab (Ουγγαρία), Granta Design (Ηνωμένο Βσίλειο), Coatema (Γερμανία), Centro Ricerche Fiat SCPA (Ιταλία),APEVA (Γερμανία), Infinity PV (Δανία) και BL NanoBioMed (Ελλάδα), HOPE-A (Ελλάδα).

logothetidis oikosystima

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κινητοποίηση στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι έντονη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Σύνδεσμος HOPE-A συμμετέχει σε μεγάλα ευρωπαϊκά έργα όπως το RealNano έχοντας κεντρικό ρόλο και στη διάχυση των νέων πρωτοποριακών τεχνολογιών που αφορούν στην βελτίωση ποιότητας και λειτουργίας των παραγόμενων εκτυπωμένων ηλεκτρονικών διατάξεων και στη βιομηχανία των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λογοθετίδης: Η εκτυπωμένη ενέργεια και η εξατομικευμένη βιομηχανία ως πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης

Ελληνικό success story στην Εκτυπωμένη Ενέργεια

«Κοκκίνισε» το αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο της Θέρμης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider