Οι επενδυτές πιστεύουν στο θετικό αντίκτυπο του ESG στο παγκόσμιο περιβάλλον αλλά μεγάλο ποσοστό αδυνατεί να ορίσει τι σημαίνει ESG και τι πρεσβεύουν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια.
Σύμφωνα με έρευνα του Finra Investor Education Foundation και του κέντρου ερευνών NORC στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, περισσότεροι από τους μισούς (57%) επενδυτές πιστεύουν ότι οι ESG επενδύσεις μπορεί να αποτελούν ένα μέσον για θετική αλλαγή στον κόσμο, αλλά μόνο το 24% μπορεί να ορίσει σωστά τι σημαίνει ESG επένδυση.
Αντίθετα, το 37% συμφωνεί ότι ο ρόλος μιας εταιρείας πρέπει να είναι η «μεγιστοποίηση των κερδών και όχι η επιδίωξη κοινωνικών ή περιβαλλοντικών στόχων», σύμφωνα με την έρευνα η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.228 μικροεπενδυτών.
Από το σύνολο των συμμετεχόντων, μόνο το 8% των επενδυτών δήλωσε ότι κατείχε επενδύσεις ESG στα χαρτοφυλάκιά τους. Και μάλιστα από αυτούς, εκείνοι που είναι κάτω των 30 ετών (17%), όσοι παρουσιάζουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 30.000 δολάρια (15%) και οι μη λευκοί επενδυτές (12%) δήλωσαν ότι κάνουν πιο συχνά επενδύσεις ESG.
Αυτήν τη στιγμή, λιγότεροι από έναν στους 10 ιδιώτες επενδυτές λένε ότι κατέχουν επενδύσεις που εστιάζουν στο ESG στους φορολογητέους επενδυτικούς τους λογαριασμούς και πάνω από το ένα τρίτο όλων των επενδυτών με φορολογητέους λογαριασμούς δεν γνωρίζουν εάν το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει επενδύσεις ESG (36%), σύμφωνα με επισκόπηση.
«Παρόλο που η κάλυψη των επενδύσεων ESG από τα μέσα ενημέρωσης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μόνο το 28% των επενδυτών αναφέρει ότι είναι πλήρως εξοικειωμένο με τις επενδύσεις ESG», αναφέρει η μελέτη.
Για παράδειγμα, μόνο το 24% των συμμετεχόντων στη μελέτη όρισε σωστά τι σημαίνει ESG επένδυση και μόνο το 21% γνώριζε τι σημαίνουν τα γράμματα στο ESG. Επιπλέον, περίπου το 25% των επενδυτών πίστευε εσφαλμένα ότι το ESG σημαίνει «Κέρδη, Μετοχές, Ανάπτυξη», ανέφερε η έκθεση.
Οι γυναίκες έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα εξοικείωσης με το ESG. Μόνο το 23% δήλωσε ότι είναι εξοικειωμένο σε σύγκριση με το 33% των ανδρών.
Η εξοικείωση είναι υψηλότερη μεταξύ των επενδυτών κάτω των 30 ετών (37%), στους επενδυτές με ετήσια εισοδήματα κάτω των 30.000 δολαρίων (40%) και στους Αφροαμερικάνους επενδυτές (44%).
«Φαίνεται ότι υπάρχει μια συσχέτιση, αν και διαφοροποιημένη, μεταξύ της ιδιοκτησίας επενδύσεων ESG και του φύλου. Αν και δεν υπάρχουν διαφορές με βάση το φύλο στην αναλογία ανδρών και γυναικών, ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών αναφέρει ότι δεν γνωρίζει εάν κατέχουν επενδύσεις ESG (42%) από ότι οι άνδρες (32%)», διαπίστωσε η μελέτη.
«Για όλους τους ιδιώτες επενδυτές στο δείγμα μας (είτε κατέχουν επενδύσεις ESG είτε όχι), οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες (δηλαδή οι αποδόσεις επένδυσης, οι αμοιβές, ο κίνδυνος και τα φορολογικά θέματα) είναι πιο σημαντικοί κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Αυτοί οι οικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις περίπου δύο φορές περισσότερο από τη διακυβέρνηση ή τις κοινωνικές πτυχές μιας πιθανής επένδυσης. Συνολικά, οι μικροεπενδυτές υποδεικνύουν ότι οι περιβαλλοντικές πτυχές είναι οι λιγότερο σημαντικές πτυχές σε σχέση με κοινωνικούς, εταιρικής διακυβέρνησης και οικονομικούς παράγοντες κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων», διαπίστωσε η μελέτη.
Τόσο οι επενδυτές ESG όσο και οι επενδυτές άλλων κλάδων, όπως διαπίστωσε η μελέτη δίνουν τη μεγαλύτερη σημασία στα οικονομικά ζητήματα. Οι περισσότεροι μικροεπενδυτές πιστεύουν ότι οι επενδύσεις ESG θα αποδώσουν εξίσου καλά ή καλύτερα από την αγορά στο σύνολό της, αναφέρει η Finra.
«Μια υπόθεση είναι ότι οι μικροεπενδυτές δεν κατέχουν επενδύσεις που εστιάζονται στο ESG λόγω ανησυχιών για την οικονομική απόδοση. Αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επένδυση ESG. Μόνο το ένα τέταρτο (27%) των επενδυτών πιστεύει ότι οι εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον και την κοινωνία θα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά», ανέφερε η μελέτη.
Οι προσδοκίες απόδοσης άνω του μέσου όρου για αποδόσεις επένδυσης είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ επενδυτών κάτω των 30 ετών (22%) και μεταξύ επενδυτών με εισόδημα κάτω των 30.000 δολαρίων ετησίως (26%), υπογραμμίζει η Finra.