Οι επιχειρήσεις δημοσιοποιούν όλο και πιο πρόθυμα στοιχεία ESG αλλά επιδεικνύουν αυξημένη αυτονομία στον τρόπο του reporting καταδεικνύοντας τις αδυναμίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η αγορά εξαιτίας των διαφορετικών τρόπων και εργαλείων αξιολόγησης αλλά και της διαφοροποίησης των μεθόδων σύνταξης των εκθέσεων. Και ενώ η ομοιογένεια των εκθέσεων είναι αβέβαιη, το μόνο βέβαιο είναι όλοι οι stakeholders, και κυρίως οι επενδυτές και οι καταναλωτές απαιτούν να λαμβάνουν ESG πληροφορίες. Έρευνα της PwC αναφέρει ότι το 49% αναζητά ESG πληροφορίες προτού προβεί σε κάποια αγορά ενώ, σύμφωνα με έρευνα του London School of Economics κατά την τελευταία 25ετία παρατηρείται ραγδαία αύξηση των δικαστικών υποθέσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Ενώ κατά την περίοδο 1986-2014 οι δικαστικές υποθέσεις για το συγκεκριμένο θέμα έφθαναν τις 800, από το 2015 έως το 2021 αριθμούσαν πάνω από 1.000 και μάλιστα κάποιες αφορούν σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις προτιμούν τους αυτόνομους απολογισμούς βιώσιμης ανάπτυξης
Οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικών στοιχείων αλλά αυτό το κάνουν κυριολεκτικά με έναν δικό τους τρόπο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Λογιστών, IFAC, οι εταιρείες επιλέγουν να παρουσιάζουν τις πληροφορίες για ESG μέσω: αυτόνομης έκθεσης / απολογισμού βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω των χρηματοοικονομικών εκθέσεων, με την ενσωμάτωση αναφορών στα ουσιαστικά θέματα ESG, ή μέσω ενοποιημένου απολογισμού (integrated report), ο οποίος προσδιορίζει το πως μια εταιρεία δημιουργεί αξία μέσω της στρατηγικής, της διακυβέρνησης και της επίδοσής της. Η πλειοψηφία, ήτοι το 57% επιλέγουν την αυτόνομη έκθεση/απολογισμό βιώσιμης ανάπτυξης ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο διαφοροποιούνται οι στρατηγικές των επιχειρήσεων ανάλογα με τη χώρα. Στις περισσότερες περιοχές, χρησιμοποιείται «μίγμα» εκθέσεων ενώ μόνο στη Γαλλία όλες οι επιχειρήσεις δημοσιοποιούν στην ετήσιά τους έκθεση. H Ν. Αφρική παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ενοποιημένων αναφορών, ενώ στην Αμερική χρησιμοποιούνται συχνότερα οι αυτόνομες εκθέσεις.
Τα πλεονεκτήματα των αναφορών ESG
Όπως επεσήμανε μιλώντας στο συνέδριο «Αξιοποίηση ESG Κριτηρίων από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», η κ. Βαρβάρα Βασιλάκη, Σύμβουλος Καινοτομίας στο ΕΚΤ, οι αναφορές ESG συμβάλουν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της υπεύθυνης επιχειρηματικής πρακτικής και της εταιρικής επίδοσης, την προώθηση της καινοτομίας, στην ανάδειξη μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας, στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και πρόσβαση σε νέες αγορές και στη ενίσχυση της εταιρικής φήμης.
Πρόσφατη έρευνα της McKinsey εκτιμά ότι συμβάλουν στη μείωση του κόστους (μέχρι και 60% στα λειτουργικά έξοδα). Στο ίδιο πλαίσιο, έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η υιοθέτηση ESG πρακτικών συμβάλει στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων μακροπρόθεσμα, ενώ οι ESG επενδύσεις παρέχουν προστασία σε περιόδους κρίσεων (οικονομικών και κοινωνικών).
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Boston Consulting Group (BCG), υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ESG και ψηφιακού μετασχηματισμού, με πάνω από το 60% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιεί το ESG ως κριτήριο για την επιλογή και αξιολόγηση πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού. Ως εκ τούτου, οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν μια επιχείρηση να γίνει πιο κυκλική και βιώσιμη, να συλλέξει και να αναλύσει δεδομένα και να παρακολουθήσει και να ελέγξει τις δραστηριότητές της.