Η ξηρασία που πλήττει τις καλλιέργειες από την Κίνα έως τις ΗΠΑ τείνει να καταστήσει ακόμη πιο ακριβά τα τρόφιμα τα οποία πιέζονται ήδη από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η ξηρασία συρρικνώνει τις καλλιέργειες ενισχύοντας τους φόβους για διεύρυνση του υποσιτισμού σε πολλές περιοχές του κόσμου σε μια περίοδο όπου ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες περιοχές ενώ ο πληθωρισμός χτυπά ανελέητα πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.
Ο κόσμος επιδιώκει απεγνωσμένα να αναπληρώσει τα αποθέματα σιτηρών που μειώθηκαν από τις διαταραχές του εμπορίου στη Μαύρη Θάλασσα και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες. Την προηγούμενη εβδομάδα, σχετική επιθεώρηση εμπειρογνωμόνων στις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη νερού δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή..
Η ξηρασία επηρεάζει αρνητικά την Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία, ενώ οι προοπτικές για τις εξαγωγές από την Ουκρανία, μια δίοδο μεταφοράς καλαμποκιού και φυτικών ελαίων, δείχνουν θολές μετά από τη ρωσική εισβολή.
«Ακόμη και πριν από τα νέα αυτής της εβδομάδας από την περιοδεία των καλλιεργειών, ανησυχούσα ότι δεν θα δούμε μεγάλη αναπλήρωση αποθεμάτων μέχρι το 2023», δήλωσε ο Joe Glauber, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Γεωργίας των και συνεργάτης στο International Food Policy Research Institute στην Ουάσιγκτον. «Το άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι, αλλά οι όγκοι παραμένουν πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα».
Η παγκόσμια αγορά παρακολουθεί πάντα προσεκτικά τις μετεωρολογικές προβλέψεις, αλλά φέτος η επαγρύπνηση έχει ενταθεί. Ενώ οι τιμές του καλαμποκιού, του σιταριού και της σόγιας μειώθηκαν από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένουν εξαιρετικά ασταθή. Οι απρόβλεπτες κακές καιρικές συνθήκες από τώρα μέχρι την ολοκλήρωση της συγκομιδής του φθινοπώρου θα μπορούσαν να εκτινάξουν ξανά τις τιμές στα ύψη.
Ένας δείκτης σιτηρών και σόγιας διαπραγματεύεται σχεδόν 40% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας και η άνοδος των τιμών των καλλιεργειών συνέβαλε σημαντικά στον παγκόσμιο πληθωρισμό.
Ο δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθεί τις τιμές των τροφίμων παραμένει σε επίπεδα που είναι κατά 13% υψηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Στις ΗΠΑ, το καλαμπόκι είναι η πιο κυρίαρχη σοδειά και μια αδύναμη συγκομιδή θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Η προοπτική αυτή ενισχύεται ιδιαίτερα εάν η Κίνα, η οποία πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, αναγκαστεί να εισάγει περισσότερα σιτηρά για να ταΐσει τα τεράστια κοπάδια της και να ενισχύσει τα εγχώρια αποθέματά της.
Οι παγκόσμιες προοπτικές της γεωργίας για το 2023 έχουν θορυβήσει την αγορά. Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια, ο κόσμος αντιμετωπίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το φαινόμενο La Nina, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει ξηρασία στις ΗΠΑ, καθώς και σε ζωτικής σημασίας καλλιεργήσιμες περιοχές της Βραζιλίας και της Αργεντινής.
Σε δεινή θέση η ΕΕ
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αποτελέσει μια αυξανόμενη επιβάρυνση στη γεωργική παραγωγή τα επόμενα χρόνια.
Προς το παρόν, η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας ξηρασίας που φαίνεται να είναι η χειρότερη των τελευταίων τουλάχιστον 500 ετών, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση από ειδικούς από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκετές καλλιέργειες της ΕΕ πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά, με τις προβλέψεις για την απόδοση του καλαμποκιού να είναι 15% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.
«Με τις τιμές της ενέργειας να παραμένουν υψηλές τουλάχιστον τον ερχόμενο χειμώνα, οποιαδήποτε σημαντική έλλειψη σε προμήθειες καλαμποκιού θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους τομείς των τροφίμων και των ζωοτροφών», δήλωσε ο Abdolreza Abbassian, αναλυτής της αγοράς τροφίμων και πρώην οικονομολόγος των Ηνωμένων Εθνών Τροφίμων και Γεωργίας. Οργάνωση.
Στην Κίνα, η άνευ προηγουμένου ξηρασία έχει πλήξει περιοχές κατά μήκος του ποταμού Yangtze και της λεκάνης Sichuan, βλάπτοντας τις καλλιέργειες ρυζιού ενώ η καλλιέργεια ρυζιού στην Ινδία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού, έχει συρρικνωθεί κατά 8% αυτή τη σεζόν λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές. Η κυβέρνηση συζητά περιορισμούς στις εξαγωγές του λεγόμενου σπασμένου ρυζιού, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές ή για την παραγωγή αιθανόλης στην Ινδία. Οι κορυφαίοι αγοραστές περιλαμβάνουν την Κίνα, η οποία το χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον για να θρέψει τα ζώα της, και ορισμένες αφρικανικές χώρες, που εισάγουν τα σιτηρά για τροφή.