Οι τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις λειτουργούν και εκτελούν τις δραστηριότητές τους έχουν αλλάξει καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί σημαντικούς μετασχηματισμούς τα τελευταία χρόνια. Οι οργανισμοί σήμερα στρέφονται προς την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας και τη δέσμευση σε βιώσιμες πρακτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Η αποδοχή των καταναλωτών καθώς και η λειτουργική δομή απόδοσης της επένδυσης (RoI) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε μια κυκλική οικονομία. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που πληρούν τα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης Κριτήρια) σε συνδυασμό με την εξοικείωση του κοινού με τις έννοιες της επανάχρησης και της βιωσιμότητας δημιουργούν το παζλ της σύγχρονης αγοράς.
Η κυκλική οικονομία συνδέεται άμεσα με το ESG και κυρίως με το πρώτο κριτήριο, δηλαδή το περιβαλλοντικό. Πρόσφατα, σε δημόσια τοποθέτησή του, ο Shivanshu Chauhan, εξειδικευμένο στέλεχος για το ESG και την Κυκλική Οικονομία στην PwC India, σημείωσε ότι σε αντίθεση με τη γραμμική οικονομία στην οποία χρησιμοποιούνται πολλοί πόροι με μεγάλες ποσότητες εξ’ αυτών να σπαταλώνται, η κυκλική οικονομία ελαχιστοποιεί τη δημιουργία αποβλήτων και μεγιστοποιεί τη δημιουργία αξίας, οδηγώντας σε μειωμένη εξόρυξη πόρων και αυξημένη επαναχρησιμοποίηση/ανακύκλωση υλικών. Με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις για την κυκλική οικονομία, οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα να γίνονται mainstream και οι οργανισμοί είναι σε θέση να εστιάζουν καλύτερα στους στόχους τους ESG. Οι πιέσεις που δημιουργεί η αίσθηση ότι οι πόροι είναι πεπερασμένοι αλλά ότι, από την άλλη, τα δημογραφικά στοιχεία μεταβάλλονται, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τους οργανισμούς, οι οποίοι καταφεύγουν σε στρατηγικές που προωθούν την κυκλική οικονομία και για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται τόσο η τεχνολογία όσο και το ESG.
Ποιες είναι οι τάσεις που καταγράφονται στην Ελλάδα
Τόσο η έννοια της Κυκλικής Οικονομίας όσο και του ESG με τη μορφή, τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις ελέγχων και γνωστοποιήσεων που το ακολουθούν, αποτελούν νέα πεδία δράσης για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Και το ζήτημα δεν είναι μόνο αν αναφέρονται στις δυο αυτές έννοιες ή αν κάνουν σχετικές εξαγγελίες αλλά και το πόσο σφαιρικά τις αντιμετωπίζουν. Μέρος της αγοράς, για παράδειγμα, έχει εκφράσει ανησυχία ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις εστιάζουν κυρίως στο περιβαλλοντικό κριτήριο "E", και μάλιστα όταν ασχολούνται με αυτό, εστιάζουν κυρίως στη μείωση των ρύπων και δεν εξελίσσουν τη στρατηγική τους όσον αφορά στην ανακύκλωση και η την Κυκλική Οικονομία;
Ο κ. Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) μιλώντας στο Insider.gr, αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
«H κυκλική οικονομία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος του ESG ειδικά όσον αφορά το Ε (Περιβάλλον). Πιο ειδικά τα πιο σημαντικά ESG πρότυπα αλλά και Ratings όπως τα GRI, SASB και S&P 500 περιλαμβάνουν κριτήρια που ζητούν από τις επιχειρήσεις να περιγράψουν τις πολιτικές ανακύκλωσης η και χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στα προϊόντα τους η ακόμα και πολιτικές για εκμηδενισμό των αποβλήτων (Zero Waste Strategies ). Παράλληλα, τα κριτήρια ΕSG και η σημασία που πλέον έχουν για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ενισχύει, και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο στο προσεχές μέλλον, τη δημιουργία πολιτικών για την κυκλική οικονομία σε μια Ελληνική αγορά όπου τα θέμα ZERO WASTΕ δεν έχει μπει ακόμα στην ατζέντα των επιχειρήσεων. Αντίστοιχα για το θέμα της μείωσης των εκπομπών ρύπων που επίσης σχετίζεται με την κυκλική οικονομία φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση λόγω και των νέων νομοθετικών απαιτήσεων».