Ανάπτυξη 5,4% για την παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάπτυξη 5,4% για την παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων
Η χρήση των απορριμμάτων τροφίμων ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων.

Προκλήσεις που απορρέουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής και από τις νέες συνήθειες στις αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό σπατάλης τροφίμων δημιουργώντας έτσι ένα νέο πεδίο δράσης για τη βιομηχανία τροφίμων κατά την επόμενη οκταετία και θέτοντας στο επίκεντρο τον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων.

Σύμφωνα με έρευνα της Acute Market Reports, η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων αποτιμήθηκε σε περίπου 67 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένεται να σημειώσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,4% από το 2023 έως το 2031

Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούνται κυρίως από έλαια, λίπη και ζωικά υποπροϊόντα που μετατρέπονται σε εμπορεύσιμα προϊόντα που περιλαμβάνουν λίπος και κρέας υψηλής πρωτεΐνης μεταξύ άλλων. Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, σαπουνιού, ζωοτροφών, καλλυντικών, οδοντόκρεμας, λιπαντικών, φαρμακευτικών προϊόντων, δερμάτινων ειδών κ.λπ.

Η χρήση των απορριμμάτων τροφίμων ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων. Τα απόβλητα τροφίμων είναι μία από τις πηγές μεθανίου που χρησιμοποιείται ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για την τροφοδοσία των διαφόρων σταθμών επεξεργασίας.

Πώς τμηματοποιείται η αγορά διαχείρισης απορριμάτων

Η παγκόσμια διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων τμηματοποιείται ανά τύπο αποβλήτων, εφαρμογή και διαδικασία. Με βάση τον τύπο των απορριμμάτων, η αγορά κατηγοριοποιείται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, ψάρια και θαλασσινά, επεξεργασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά προϊόντα, κατακάθι καφέ και τσάι, κρέας και ελαιούχους σπόρους και όσπρια.

Το 2022, τα φρούτα και τα λαχανικά κατείχαν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Τα απόβλητα φρούτων και λαχανικών παράγονται κυρίως λόγω των αντιξοοτήτων των ποιοτικών προτύπων λιανοπωλητών που ακολουθούνται από υπερπαραγωγή, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση αυτού του τμήματος κατά την περίοδο πρόβλεψης. Όσον αφορά την εφαρμογή, η παγκόσμια αγορά απορριμμάτων διαχείρισης τροφίμων κατακερματίζεται περαιτέρω σε ζωοτροφές, βιοκαύσιμα, λιπάσματα και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ρόλος των ζωοτροφών

Τα απόβλητα τροφίμων ανακυκλώνονται για την παραγωγή ζωοτροφών. Λόγω των υψηλών τιμών των παραδοσιακών ζωοτροφών, οι κατασκευαστές στρέφονται προς τα ανακυκλωμένα απόβλητα τροφίμων καθώς η παραγωγή ζωοτροφών από υπολείμματα τροφίμων θεωρείται μια οικολογική και οικονομική μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων τροφίμων. Όσον αφορά τη διαδικασία, η αγορά κατακερματίζεται περαιτέρω σε αερόβια χώνευση, αποτέφρωση ή καύση, αναερόβια χώνευση και άλλα (αναδιανομή, ελαχιστοποίηση και διάθεση). Η αναερόβια χώνευση είναι η ευρέως χρησιμοποιούμενη διαδικασία λόγω του γεγονότος ότι αυτή η διαδικασία προκαλεί λιγότερη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ποιές χώρες πρωτοστατούν

Με βάση τη γεωγραφική κατανομή, η περιοχή με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το 2022 ήταν η Βόρεια Αμερική ενώ ακολουθεί η Ευρώπη. Η περιοχή της Ασίας Ειρηνικού προβλέπεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή κατά την περίοδο πρόβλεψης λόγω της αύξησης των χωματερών ζωοτροφών σε χώρες όπως η Ινδία και η Μαλαισία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα πρωτοποριακή πατέντα δίνει λύση στην ανακύκλωση των ρούχων

ΙΕΛΚΑ: Ξεπερνά τους 300.000 τόνους ετησίως η οικιακή σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα

Επιχειρήσεις: Οι καλύτερες στρατηγικές κυκλικής οικονομίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider