Σε επικαιροποίηση των κανόνων της για τη συλλογή, επεξεργασία και απόρριψη των αστικών λυμάτων προχωρά η ΕΕ με σκοπό την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, με την νέα νομοθεσία που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές προβλέπεται ότι έως το 2035 τα αστικά λύματα θα υποβάλλονται σε δευτεροβάθμια επεξεργασία, δηλαδή απομάκρυνση της βιοαποδομήσιμης οργανικής ύλης προτού απορριφθούν στο περιβάλλον, σε όλους τους οικισμούς ισοδύναμου πληθυσμού 1.000 ατόμων (ι.π.: μονάδα μέτρησης που περιγράφει τη μέση ρύπανση που εκλύεται από ένα άτομο την ημέρα).
Οι υποχρεώσεις στην επεξεργασία λυμάτων
Έως το 2039, η τριτογενής επεξεργασία, δηλαδή η απομάκρυνση του αζώτου και του φωσφόρου, θα εφαρμόζεται σε όλες τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων που καλύπτουν τουλάχιστον 150.000 ι.π., και έως το 2045 σε εκείνες που καλύπτουν τουλάχιστον 10.000 ι.π.
Μια πρόσθετη επεξεργασία για την αφαίρεση ευρέος φάσματος μικρορυπαντών («τεταρτοβάθμια επεξεργασία») θα είναι υποχρεωτική για όλες τις μονάδες με για άνω των 150.000 ι.π., αλλά και για αυτές άνω των 10.000 ι.π. βάσει εκτίμησης κινδύνο, έως το 2045.
Η παρακολούθηση διαφόρων παραμέτρων δημόσιας υγείας (όπως γνωστών ιών και πρωτοεμφανιζόμενων παθογόνων παραγόντων), χημικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «παντοτινών χημικών ουσιών» (ανά- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες ή PFAS), των μικροπλαστικών και της μικροβιακής αντοχής θα παρακολουθείται αυστηρά.
Τι ισχύει για φάρμακα και καλλυντικά προϊόντα
Η δέσμη κανόνων θεσπίζει επιπλέον διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση και τα καλλυντικά προϊόντα, για την κάλυψη του κόστους της τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας για την απομάκρυνση των μικρορυπαντών από τα αστικά λύματα. Τουλάχιστον το 80% του κόστους θα καλυφθεί από τους παραγωγούς, με επικουρική εθνική χρηματοδότηση.
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από όλους τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων, κατά περίπτωση, ιδίως σε περιοχές με κίνδυνο λειψυδρίας.
«Η νομοθεσία θα βελτιώσει σημαντικά τα πρότυπα διαχείρισης των υδάτων και επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπης», υπογράμμισε ο εισηγητής Nils Torvalds (Renew, Γαλλία).
Αξίζει να σημειωθεί ότι επόμενο βήμα προκειμένου να να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία είναι η έγκριση από το Συμβούλιο.