Όμιλος Fourlis: Oι πρωτοβουλίες που κάνουν πράξη τη δέσμευσή του για βιωσιμότητα και εταιρική κοινωνική ευθύνη

Branded Content Team
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όμιλος Fourlis: Oι πρωτοβουλίες που κάνουν πράξη τη δέσμευσή του για βιωσιμότητα και εταιρική κοινωνική ευθύνη
Ο Όμιλος Fourlis συνεχίζει σταθερά τις πρωτοβουλίες, τις συνεργασίες και τις πρακτικές που δημιουργούν ένα θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η Βιωσιμότητα και η Εταιρική Ευθύνη είναι όροι απόλυτα συνυφασμένοι με τη φιλοσοφία του Ομίλου Fourlis. Από νωρίς αντιλήφθηκε την ανάγκη για τη δημιουργία συγκεκριμένης στρατηγικής. Το 2008 προχώρησε στη δημιουργία του τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Υπευθυνότητας.

Οριοθέτησε τις δράσεις του δημιουργώντας τρεις πυλώνες υποστήριξης: Το Σεβασμό & τη Φροντίδα των Ανθρώπων του, την Προσφορά προς την Κοινωνία και την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Εστιάζει σταθερά σε μια σειρά θεμάτων που στοχεύουν στη δημιουργία θετικών επιδράσεων στους ανθρώπους του, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, υλοποιώντας ένα ετήσιο πρόγραµµα δράσεων και πρωτοβουλιών και διασφαλίζοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ομίλου.

Από το 2008 προσυπογράφει το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN GLOBAL COMPACT), αποδεικνύοντας και στην πράξη την προσήλωσή του στην υπεύθυνη επιχειρηματική δράση.

Και, έχοντας την διαφορετικότητα και την συμπερίληψη ως στρατηγική του προτεραιότητα και ένα ευρύ πλάνο ενεργειών για να το κάνουν πράξη όλο αυτό, ο Όμιλος έχει επίσης προσυπογράψει την Χάρτα Διαφορετικότητας ενισχύοντας την δέσμευσή του προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον ο Όμιλος δημοσιοποιεί σχετικό απολογισμό τα τελευταία 14 συναπτά έτη. Μέσα από τα αποτελέσματα που προκύπτουν ετησίως σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, μελετά τις πιθανότητες βελτίωσης στόχων και διερευνά τρόπους ισχυροποίησης των κατεκτημένων στόχων.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο

Για τους Ανθρώπους του, ο Όμιλος υλοποιεί το πρόγραµµα ΕΥ ΖΗΝ, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στην ενηµέρωση των εργαζοµένων για θέµατα υγείας και ευζωίας και στην παρακίνησή τους για την υιοθέτηση ενός υγιεινού µοντέλου ζωής, όπως δράσεις για την υγεία και την ψυχική υγεία, την άθληση και τη διατροφή. Οι παροχές που προσφέρει το πρόγραμμα είναι, μεταξύ άλλων, δωρεάν Γραμμή συμβουλευτικής/ψυχολογικής υποστήριξης, προγράμματα διατροφής σε συνεργασία με διαιτολόγους/διατροφολόγους, προγράμματα άθλησης, προληπτικές ιατρικές εξετάσεις κ.α.

Σε εγκαταστάσεις των εταιρειών του Ομίλου λειτουργούν επίσης δανειστικές βιβλιοθήκες, με περισσότερους από 1.300 τίτλους βιβλίων διαθέσιμους για τους εργαζομένους.

Επιπλέον, οι νέοι γονείς λαμβάνουν δωροεπιταγές, ενώ δωροεπιταγές προσφέρονται επίσης και σε περιπτώσεις τεκνοθεσίας και αναδοχής, ενώ οι γονείς παιδιών με αναπηρίες λαμβάνουν επιπλέον ημέρες αμειβόμενης γονικής άδειας καθώς και εφάπαξ ποσό για την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού.

Υλοποιούνται επίσης και τα προγράμματα Υποτροφιών «Ηλίας Φουρλής», με ετήσια υποτροφία ύψους 5.000 € για αριστούχους φοιτητές παιδιά εργαζομένων που εισάγονται σε Ανώτερα ή Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και «Σπουδάζω με Υποτροφία» με την προσφορά συνολικά 9 υποτροφιών ύψους 3.000 € έκαστη, για φοιτητές παιδιά εργαζομένων σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία, των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της υποστήριξης των σπουδών των παιδιών τους.

Στόχος του Ομίλου είναι η δημιουργία κουλτούρας σεβασμού, συμπερίληψης και ίσων ευκαιριών όπου όλοι, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, εθνότητα κλπ να νιώθουν ότι είναι ορατοί, ότι είναι ασφαλείς και ότι μπορούν να εξελιχθούν επαγγελματικά και προσωπικά.

Στον τομέα της διαφορετικότητας και συμπερίληψης, ο Όμιλος έχει υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας από το 2021 και οργανώνει, μεταξύ άλλων, προγράμματα mentoring για τις γυναίκες εργαζόμενες καθώς και εκπαιδεύσεις για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους.

Στον Όμιλο Fourlis υπάρχει, επίσης, πολύ υψηλό ποσοστό γυναικών σε θέσεις ευθύνης που αγγίζει το 43% των εργαζομένων, ενώ συνολικά οι γυναίκες καλύπτουν το 53% του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Όμιλος προάγει τον εθελοντισμό και διοργανώνει κάθε χρόνο δράσεις εθελοντισμού στις οποίες συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Ομίλου, όπως συλλογή και δωρεά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθαρισμούς παραλιών, εθελοντική αιμοδοσία, δράσεις μαγειρικής και δωρεά των γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κ.α.

Δίπλα στην κοινωνία

Παράλληλα, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί προγράµµατα έµπρακτης στήριξης της κοινωνίας όπως το πρόγραµµα της ΙΚΕΑ «ΣΤΑΘΜΟΙ ΧΑΡΑΣ» µε το οποίο εξοπλίζει δηµοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθµούς στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ στηρίζει, επίσης, και πληθώρα οργανισμών, όπως το Make-A-Wish με την προσφορά ειδών για την υλοποίηση των ευχών παιδιών που εύχονται να αποκτήσουν το δωμάτιο των ονείρων τους, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ με την καθημερινή προσφορά των γευμάτων που δεν διατίθενται στα εστιατόρια ΙΚΕΑ σε οργανισμούς για τη σίτιση ευπαθών ομάδων συνανθρώπων μας, την ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ με τη δωρεά ειδών ένδυσης και υπόδησης,, τη ΣΧΕΔΙΑ με τη στήριξη της ομάδας ποσοσφαίρου αστέγων κ.ά., µέσα από συγκεκριµένα προγράµµατα και εθελοντικές δράσεις.

Φυσικά, ο Όμιλος είναι παρών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδηµία covid-19 κατά την οποία προσέφερε προϊόντα σε νοσοκοµεία αναφοράς αλλά και οι περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Ουσιαστική βοήθεια προσέφερε μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι εξοπλίζοντας κατοικίες μέσω της ΙΚΕΑ, ενώ επίσης προσέφερε προïόντα στη Δυτική Ελλάδα στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ και προχώρησε σε στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία και πάλι με την ΙΚΕΑ και την προσφορά οικιακού εξοπλισμού σε οικογένειες, τον πλήρη εξοπλισμό δημοτικών παιδικών σταθμών που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες καθώς και με ένα μεγάλο εκπτωτικό πρόγραμμα.

Για ένα καλύτερο αύριο

Αντιλαμβανόμενος τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για την αντιμετώπιση και μείωσή τους, ο Όμιλος Fourlis αναλαμβάνει ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Στοχεύει στη µείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές του και υλοποιεί πρακτικές όπως εγκατάσταση και χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αντικατάσταση συμβατών με λαπτήρες led κ.α.

Παράλληλα εστιάζει και στην εξοικονόµηση των φυσικών πόρων με πρακτικές ορθής διαχείρισης υλικών και προώθησης της κυκλικής οικονομίας όπως προγράμματα ανακύκλωσης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων στα καταστήματα ΙΚΕΑ, με τη χρήση του συστήματος Waste Watchers, ενώ υλοποιεί και δράσεις για την ευαισθητοποίηση των εργαζοµένων και του κοινού σε θέµατα προστασίας του Περιβάλλοντος και υιοθέτησης µιας υπεύθυνης στάσης ζωής.

Προτεραιότητες για το 2024

Tο 2024 ο Όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στους πυλώνες προτεραιοτήτων του, εφαρμόζοντας στρατηγικές για τη συμβολή του στην περιβαλλοντική αειφορία, στην υποστήριξη και την ανάπτυξη των εργαζομένων του και στην ενίσχυση και στήριξη της κοινωνίας.

Iδιαιτέρως θα εστιάσει στον άξονα "Άνθρωπος" και συγκεκριμένα στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων καθώς και στη διαφορετικότητα και συμπερίληψη (D&I) και ειδικότερα στους ανθρώπους με αναπηρία, με στόχο προσβάσιμα καταστήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης και εξοικείωσης των εργαζομένων με την αναπηρία και την προσβασιμότητα.

Επίσης θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη θέσπιση στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από τις δραστηριότητές του και στην υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων, όπως η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η λήψη περαιτέρω προληπτικών μέτρων για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ευρύτερα.

Advertorial

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider