Planetary Health Diet: Μειωμένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου με τη δίαιτα για τη σωτηρία του πλανήτη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Planetary Health Diet: Μειωμένος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου με τη δίαιτα για τη σωτηρία του πλανήτη
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν 30% χαμηλότερος στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν περισσότερο το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο, κάτι που ίσχυε για όλες τις αιτίες θανάτου.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια υγιεινή, βιώσιμη διατροφή μπορεί να έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, εκτός από το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει, η πρώτη μεγάλη μελέτη που αξιολογεί άμεσα τις επιπτώσεις της τήρησης των συστάσεων στην έκθεση ορόσημο 2019 EAT-Lancet, με επικεφαλής τη Σχολή Δημόσιας Υγείας «Chan» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Το διατροφικό μοτίβο που περιγράφεται στην έκθεση, το οποίο δίνει έμφαση σε μια ποικιλία από ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές τροφές αλλά επιτρέπει τη μέτρια κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών τροφίμων, ονομάστηκε από τους ερευνητές Planetary Health Diet (PHD).

«Η κλιματική αλλαγή έχει τον πλανήτη μας σε τροχιά οικολογικής καταστροφής και το διατροφικό μας σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο συντάκτης Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής. «Η αλλαγή του τρόπου διατροφής μας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας της κλιματικής αλλαγής. Και ό,τι είναι πιο υγιεινό για τον πλανήτη είναι και πιο υγιεινό για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ενώ άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, σε σχέση με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, θα μπορούσαν να παρέχουν οφέλη για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία, οι περισσότερες έχουν χρησιμοποιήσει εφάπαξ διατροφικές αξιολογήσεις, οι οποίες παράγουν ασθενέστερα αποτελέσματα από την εξέταση διαιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διπλό το όφελος

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας από περισσότερες από 200.000 γυναίκες και άνδρες, που δεν έπασχαν από σημαντικές χρόνιες ασθένειες (καρκίνο, διαβήτη, σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα κ.ά.) κατά την έναρξη της μελέτης και συμπλήρωναν διατροφικά ερωτηματολόγια κάθε τέσσερα χρόνια, για έως και 34 χρόνια. Οι δίαιτες των συμμετεχόντων βαθμολογήθηκαν με βάση την πρόσληψη 15 ομάδων τροφίμων - συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως, των λαχανικών, των πουλερικών και των ξηρών καρπών - για να ποσοτικοποιηθεί η τήρηση της PHD.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν 30% χαμηλότερος στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν περισσότερο το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο, κάτι που ίσχυε για όλες τις αιτίες θανάτου.
Επιπλέον, φάνηκε ότι εκείνοι με την υψηλότερη τήρηση της PHD είχαν σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και, ειδικότερα, 29% χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 21% χαμηλότερες ανάγκες σε λιπάσματα και 51% χαμηλότερη χρήση καλλιεργειών.

«Τα ευρήματα δείχνουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ανθρώπινη και η πλανητική υγεία. Η υγιεινή διατροφή ενισχύει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία κάθε ανθρώπου στη γη», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από ερευνητικές επιχορηγήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινη Συμφωνία: Φόβοι για «εκπτώσεις» μετά από τις ευρωεκλογές

Βασίλης Παλαμήδης (PAL): Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο έχει σχεδόν σβήσει – Είμαστε όλοι καλά

Οχήματα: «Μεγάλος Αδερφός» για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ - Στη Βουλή το νομοσχέδιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider