Η Ανακύκλωση Συσκευασιών στην Ελλάδα είναι συνώνυμο του Μπλε Κάδου!

Branded Content Team
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ανακύκλωση Συσκευασιών στην Ελλάδα είναι συνώνυμο του Μπλε Κάδου!
Το σημαντικό έργο της ΕΕΑΑ για το 2023 και η σημασία του για ένα βιώσιμο αύριο

Το σημαντικό έργο της ΕΕΑΑ για το 2023 και η σημασία του για ένα βιώσιμο αύριο.

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) θέτει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, και αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους Φορείς Ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Εδώ και 23 χρόνια, λειτουργεί το αδειοδοτημένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασίας, με τους Μπλε Κάδους και Κώδωνες, οι οποίοι αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς, καθιστώντας την Ανακύκλωση Συσκευασιών καθημερινή συνήθεια των πολιτών.

Λίγα λόγια για την ΕΕΑΑ

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, όπως προβλέπει ο Νόμος έχει μη κερδοσκοπική λειτουργία και εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Ιδρύθηκε από παραγωγούς και εισαγωγείς προϊόντων που είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά είτε κατασκευάζουν συσκευασίες. Σήμερα αριθμεί περισσότερες από 3.500 Συμβεβλημένες Επιχειρήσεις οι οποίες, μέσω της συνεργασίας τους με την ΕΕΑΑ, καλύπτουν την νομική τους υποχρέωση σύμφωνα με το Ν. 4819/21.

Σκοπός της ΕΕΑΑ είναι

  • η εκπλήρωση της νομικής υποχρέωσης των συμβεβλημένων επιχειρήσεων,
  • η βέλτιστη αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που διαθέτουν οι Συμβεβλημένες Επιχειρήσεις και
  • η συμβολή στο Εθνικό Αποτέλεσμα της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στο μερίδιο ευθύνης της.

Η ΕΕΑΑ αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των υπόχρεων παραγωγών συσκευασίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της χώρας, οι οποίοι είναι οι κατά Νόμο υπεύθυνοι φορείς για τη συλλογή δημοτικών αποβλήτων. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΑΑ, εκτός από τους υπόχρεους παραγωγούς, συμμετέχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κατά 35%.

eaa

Η συνεισφορά της ΕΕΑΑ στη χώρα μας είναι μετρήσιμη

Σε ένα περιβάλλον όπου οι αρχές του ΕSG, της Κυκλικής Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποτελούν στρατηγική επιταγή στην οποία οφείλουν να ευθυγραμμιστούν όλοι οι κοινωνικοί παράγοντες, η ΕΕΑΑ συμβάλλει ουσιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, με όραμα ένα πιο «πράσινο» μέλλον για όλους. Συγκεκριμένα, η συνεισφορά της ΕΕΑΑ καλύπτει το 95% του Εθνικού Αποτελέσματος στην Ανακύκλωση Συσκευασιών. Οι δραστηριότητες της ΕΕΑΑ προάγουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, διασφαλίζοντας ότι η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας πραγματοποιείται με τον πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, προς όφελος της κοινωνίας μας.

Το 2023, η ΕΕΑΑ πέτυχε την ανακύκλωση 468 χιλ. τόνων, έναντι υποχρέωσης 305.000 τόνων, αγγίζοντας το 153% του στόχου της. Επιπλέον, η εταιρεία εξασφάλισε την ανακύκλωση περίπου 52 χιλ. τόνων ανακυκλώσιμων υλικών (κυρίως χαρτί εντύπων), που αν και δεν περιλαμβάνονται στη νομική της υποχρέωση, συνεισφέρουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων, οι οποίοι είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, σταθερή πορεία είχε και το πρόγραμμα χωριστής συλλογής γυάλινων συσκευασιών, με το δίκτυο να αριθμεί περίπου 10.800 Μπλε Κώδωνες, και το οποίο εξυπηρετεί 263 Δήμους, και περισσότερες από 23.000 επιχειρήσεις του κλάδου HοReCa.

Οι επενδύσεις της ΕΕΑΑ για την αποτελεσματική Ανακύκλωση Συσκευασιών

Η ΕΕΑΑ, από την έναρξη της λειτουργίας της έως και σήμερα, έχει διαθέσει 397 εκατ. € για επενδύσεις και λειτουργικές δαπάνες, ώστε το Σύστημά της να μπορεί να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του 99% του πληθυσμού της χώρας. Σε συνεργασία με 314 Δήμους, 175 χιλ. Μπλε Κάδοι και 544 οχήματα συλλογής αποτελούν την τεχνική υποδομή συλλογής που αξιοποιείται καθημερινά, ενώ περισσότερα από 140 χιλ. δρομολόγια συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών εκτελέστηκαν από τους συνεργαζόμενους ΟΤΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 προς τα 31 συνεργαζόμενα Κέντρα Διαλογής σε όλη την επικράτεια.

Προκλήσεις στον τομέα της Ανακύκλωσης Συσκευασιών

Σημαντικό εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία του έργου της ΕΕΑΑ και συνολικότερα στην Ανακύκλωση Συσκευασιών, αποτελεί η εισφοροδιαφυγή από επιχειρήσεις που αν και έχουν νομική υποχρέωση δεν συμμετέχουν σε κανένα σύστημα ανακύκλωσης. Η εισφοροδιαφυγή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΑΝ, ανέρχεται στο 44%, που σημαίνει απώλεια πόρων, κάθε χρόνο, ύψους 25 εκατ. από την Ανακύκλωση Συσκευασιών.

Η ΕΕΑΑ συνεχίζει δυναμικά, σε συνεργασία με τις Συμβεβλημένες Επιχειρήσεις, τους Δήμους και με την πολύτιμη συμβολή των πολιτών, το έργο της Ανακύκλωσης Συσκευασιών. Στόχος μας είναι καθημερινά και συστηματικά να προωθούμε την Ανακύκλωση Συσκευασιών και να προάγουμε μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά, θέτοντας τα θεμέλια προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους, αυτό που οφείλουμε να διασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές.

Μάθετε περισσότερα για το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ)

Website: www.herrco.gr

Facebook: https://www.facebook.com/mplekados/

LinkedIn: hellenic-recovery-recycling-corporation/

YouTube: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Advertorial

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider