Η επισιτιστική ανασφάλεια και οι διαστάσεις που έχει πάρει μετά από την περίοδο της πανδημίας και εν μέσω της κλιματικής κρίσης αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης της αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων.
Παγκοσμίως, περίπου το 13,2% των τροφίμων που παράγονται χάνεται μεταξύ της συγκομιδής και της λιανικής πώλησης, ενώ εκτιμάται ότι το 19% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται στα νοικοκυριά, στις υπηρεσίες τροφίμων και στο λιανικό εμπόριο.
Ενώ εκτιμάται ότι 735 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες φαγητού, η απώλεια τροφής και τα απόβλητα παράγουν το 8 έως 10% των αερίων του θερμοκηπίου και αποτελούν ένα «hotspot» μεθανίου. Τα νοικοκυριά σπαταλούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο γεύματα σε τρόφιμα κάθε μέρα, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με 1,3 γεύματα την ημέρα για όλους όσοι πλήττονται από την πείνα.
Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης περιορισμού της απώλειας τροφίμων και της μείωσης των απορριμμάτων και οι δίαιτες χαμηλών εκπομπών άνθρακα παραμένουν αναξιοποίητες, με μόνο 0,1 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν επενδυθεί ετησίως κατά την διετία 2019-2020.
Η Αντζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προκρίνει την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, μία δέσμευση την οποία τείνουν να αγκαλιάσουν κυβερνήσεις, φορείς, οργανισμοί και καταναλωτές.
Στα 106 δισ. δολάρια η αξία της αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων μέχρι το 2031
Η SkyQuest προβλέπει ότι το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων θα φτάσει σε αξία τα 106 δις. δολάρια έως το 2031, καταγράφοντας σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 5,4% κατά την περίοδο πρόβλεψης (2024-2031). Η ανάπτυξη της αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων καθοδηγείται από τον αυξανόμενο πληθυσμό και τα αυξανόμενα επίπεδα παραγωγής και κατανάλωσης.
Επιπλέον, η ανάπτυξη της αγοράς έχει ενισχυθεί λόγω των αλλαγών στις προτιμήσεις των καταναλωτών ενώ καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν και οι υγειονομικές συνθήκες. Έτσι, σε πολλές χώρες όπως η Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, η πανδημία COVID-19, η οποία αποτέλεσε σοβαρή απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, επέσπευσε τις εξελίξεις. Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω των περιορισμών στη διέλευση και της καραντίνας συνέβαλαν στην προώθηση της αγοράς. Οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τους περιορισμούς είχαν ως συνέπεια να μετατρέψουν σε απόβλητα ευπαθή προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας και γαλακτοκομικά.
Σύμφωνα με τις προοπτικές της αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων, το 2023, ο τομέας των φρούτων και λαχανικών κατείχε την υψηλότερη θέση στην αγορά με μερίδιο 20,3%. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε προβλήματα ακατάλληλου χειρισμού, αποθήκευσης, επεξεργασίας και καλλιέργειας νωπών προϊόντων. Σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες, ο ακατάλληλος χειρισμός και αποθήκευση οδηγούν σε αλλοίωση, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό των απορριμμάτων. Η ζήτηση για αποτελεσματικές λύσεις διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων, ειδικά για φρούτα και λαχανικά, αυξάνεται ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις δυσμενείς επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων τόσο από περιβαλλοντική όσο και από οικονομική άποψη.
Παράλληλα, στο βιομηχανικό τομέα στον οποίο υπάγοντα και εταιρείες που επεξεργάζονται ωμά τρόφιμα από την πρωτογενή αγροτική παραγωγή, η σπατάλη τροφίμων ακολουθεί επίσης αυξητική τάση. Η σπατάλη τροφίμων αυτής της κατηγορίας προκαλείται κυρίως από διαρροές που προκύπτουν από τον τεμαχισμό, το πλύσιμο και το ξεφλούδισμα. Επιπλέον, μία από τις κύριες αιτίες σπατάλης τροφίμων είναι οι διαρροές που προκύπτουν κατά τη σφαγή των ζώων για την παραγωγή του κρέατος. τροφίμων, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη διαχείριση της σπατάλης και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.