Όλη η αλήθεια για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ - Πόσο θα πληρώνουμε

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλη η αλήθεια για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ - Πόσο θα πληρώνουμε
Υπερδιπλασιάζονται οι προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από τα μέσα Ιουλίου. Δείτε τι θα χρεώνει κάθε τράπεζα στους κατόχους ελληνικών και ξένων καρτών.

Προμήθειες από 2,5 ευρώ έως 3 ευρώ θα πληρώνουν οι κάτοχοι ελληνικών καρτών που κάνουν αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας μετά τα μέσα του Ιουλίου.

Όπως έχει αναφέρει ήδη από τις 11 Ιουνίου το insider.gr, η επιβάρυνση στις αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας υπερδιπλασιάζεται, μετά την απόφαση των τραπεζών να αναπροσαρμόσουν τις προμήθειες στα επίπεδα της χρέωσης DAF (Direct Access Fee), ώστε Έλληνες και τουρίστες να χρήζουν ισότιμης μεταχείρισης βάσει του νόμου 4537/2018, με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/2366/ΕΕ (Payment Services Directive 2 – PSD 2).

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, επικρατεί έντονη σύγχυση στον Τύπο σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρουν οι τράπεζες στα τιμολόγιά τους όσον αφορά στις «συναλλαγές ΔΙΑΣ», όπως ήταν γνωστές μέχρι σήμερα.

Οι χρεώσεις που θα ισχύουν από αυτόν τον μήνα είναι οι εξής, όπως προκύπτει από έρευνα του insider.gr:

  • Eurobank: 2,5 ευρώ/ανάληψη. Η νέα χρέωση θα ισχύει από τις 22 Ιουλίου 2019.
  • Alpha Bank: 2,5 ευρώ/ανάληψη. Η τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε θα εφαρμόσει τη νέα τιμολόγηση.
  • Εθνική Τράπεζα: 2,6 ευρώ/ανάληψη, με τη νέα χρέωση να εφαρμόζεται στις 26 Ιουλίου 2019. Η προμήθεια daf που εφαρμόζει η ΕΤΕ ανέρχεται σήμερα στα 2 ευρώ, ωστόσο, μετά από επικοινωνία με στελέχη της τράπεζας ενημερωθήκαμε ότι και η προμήθεια αυτή (που ισχύει για τους κατόχους ξένων καρτών) θα αναπροσαρμοστεί στα επίπεδα των 2,6 ευρώ -αντίστοιχα δηλαδή με τον ανταγωνισμό.
  • Τράπεζα Πειραιώς: 3 ευρώ ανά ανάληψη. Η Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα που έχει επικαιροποιήσει το τιμολόγιό της, ενημερώνοντας τους πελάτες της ότι για κάθε συναλλαγή τους σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, θα τους χρεώνει 0,60 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες της Πειραιώς θα χρεώνονται από 2,60 έως 3,20 ευρώ όταν χρησιμοποιούν ΑΤΜ άλλης ελληνικής τράπεζας.

Αυτό που ουσιαστικά κάνουν οι τράπεζες είναι να «σπάσουν» τις διμερείς συμφωνίες της ΔΙΑΣ που κρατούσαν χαμηλά τις χρεώσεις για τη χρήση των ΑΤΜ άλλων τραπεζών για τους πελάτες -στα επίπεδα των 1,20-1,60 ευρώ- και αυξάνονταν κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος της ανάληψης. «Τα ΑΤΜ συνεπάγονται πολύ υψηλό κόστος για την τράπεζα, ιδίως όταν βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας ή σε σημεία με μικρή κίνηση», εξηγεί στο insider.gr στέλεχος του κλάδου. Το κόστος συντήρησης ενός ΑΤΜ υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ετησίως και το κόστος μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσιο για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Σε αυτό περιλαμβάνεται το ενοίκιο (για τα off-site), το κόστος χρηματαποστολής για την τροφοδοσία τους, οι ασφαλιστικές καλύψεις για βανδαλισμούς κ.λπ., καθώς και το κόστος των μετρητών που «κάθονται» στα ΑΤΜ.

Το παρασκήνιο πίσω από την αύξηση των χρεώσεων

Πίσω από τη συντονισμένη ενέργεια των τραπεζών βρίσκεται ένας «σιωπηρός πόλεμος» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο, όπως αποκάλυψε το insider.gr, μεταξύ των εγχώριων συστημάτων και της Visa. Το διεθνές σύστημα καρτών εξέδωσε οδηγία προς τις ελληνικές τράπεζες να καταργήσουν την προμήθεια DAF που επέβαλαν στους κατόχους ξένων καρτών από το καλοκαίρι του 2018, επικαλούμενη το κοινοτικό δίκαιο περί ίσης μεταχείρισης των Ευρωπαίων πολιτών. Μετά από έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των τραπεζών, αλλά και πιέσεις από τις Fintech όπως είναι η Viva Wallet και η Revolut, οι τράπεζες αποφάσισαν να εξομοιώσουν τις προμήθειες για όλους τους χρήστες καρτών διαφορετικής τράπεζας.

«Δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε δικαστικές διαμάχες για το ζήτημα αυτό και προτιμήσαμε να επιβάλλουμε ίδιες προμήθειες σε όλους», εξηγεί στέλεχος συστημικής τράπεζας. Το ίδιο στέλεχος υπολογίζει ότι οι τράπεζες δεν θα κερδίσουν υψηλότερες προμήθειες από την αύξηση των χρεώσεων, καθώς, μόλις οι πελάτες συνειδητοποιήσουν τον διπλασιασμό της χρέωσης, θα διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ΑΤΜ άλλης τράπεζας και θα… περπατήσουν για να βρουν ΑΤΜ της τράπεζάς τους. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, όπου συχνά υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, ενώ πολλοί έμποροι εξακολουθούν να έχουν «εκτός πρίζας» στο POS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider