Την αύξηση της άδειας πατρότητας που δίνεται με την γέννηση του παιδιού, από 2 ημέρες σε τουλάχιστον 10 ημέρες, προωθεί η κυβέρνηση.
Παράλληλα εξετάζεται η καθιέρωση ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών, κατ' αντιστοιχία της αντίστοιχης ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας που είναι διάρκειας 6 μηνών.
Η σχετική διάταξη που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των
Φύλων, αναμένεται να ενταχθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.
Πρόκειται για μερική προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168 με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας.
Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021, ενώ ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023.
Σήμερα η άδεια μητρότητας είναι για την μητέρα 17 εβδομάδες στον ιδιωτικό τομέα και 2 μήνες πριν και 3 μετά τον τοκετό στον δημόσιο τομέα. Για τον πατέρα είναι μόνο δύο ημέρες.
Για την μητέρα υπάρχει η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού έως 4 μήνες περίπου, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση και ο πατέρας (αν δεν κάνει η μητέρα).
Τέλος υπάρχει η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 6 μηνών για την μητέρα, η οποία χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή το μειωμένο ωράριο (εφόσον επιστρέψει στην εργασία της).