Mobile app για το αφορολόγητο ετοιμάζουν οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mobile app για το αφορολόγητο ετοιμάζουν οι τράπεζες

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «επιβάλλει» το πλαστικό χρήμα στους καταναλωτές με νέο νομοσχέδιο που θα φέρει προσεχώς στη Βουλή, οι τράπεζες ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη νέα εποχή των ψηφιακών συναλλαγών.


Σύμφωνα με πηγές του insider.gr, έχει δοθεί οδηγία στις τράπεζες να δημιουργήσουν ειδικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, οι οποίες θα διευκολύνουν τους πελάτες τους στη διαχείριση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τους, ιδίως όσον αφορά στην κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.

Η νέα εφαρμογή θα πρέπει να είναι έτοιμη έως το 2017, όποτε θα ισχύει και το νέο μέτρο. Όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση εντός του καλοκαιριού, από το 2017 το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα κατοχυρώνεται αποκλειστικά με συναλλαγές σε πλαστικό χρήμα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι φορολογούμενοι έχουν τεράστιο κίνητρο να χρησιμοποιούν τις κάρτες και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών, αφού μόνο έτσι θα γλιτώσουν τα 1.900 ευρώ από το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ που ισχύει για τους άγαμους (για κάθε παιδί προβλέπονται αυξήσεις).

Για την κατοχύρωση του αφορολόγητου, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να συλλέγουν τις αποδείξεις από τις συναλλαγές με κάρτα ή να εκτυπώνουν τις αποδείξεις από το web banking, αλλά όλες οι χρεώσεις που κάνουν για αγορές και πληρωμές θα αθροίζονται αυτόματα για κάθε τράπεζα.

Σε ημερήσιο επίπεδο, κάθε τράπεζα θα κάνει το άθροισμα των αγορών για κάθε πελάτη της και, στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά μεταφέρονται στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, ούτως ώστε να συγκεντρώνονται τα ποσά από όλες τις τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσεται ο φορολογούμενος. Με αυτόν τον τρόπο θα «χτίζεται» σταδιακά το ετήσιο αφορολόγητό του.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι στο insider.gr, η αρχική σκέψη του Υπουργείου Οικονομικών ήταν να δημιουργηθεί μια συγκεντρωτική εφαρμογή μέσω του ΔΙΑΣ που θα εμφανίζει το σύνολο των ηλεκτρονικών αγορών που έχει κάνει ο φορολογούμενος για όλες τις τράπεζες.

Οι διοικήσεις των τραπεζών, όμως, αντέδρασαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αρνούμενες να μοιράζονται τα στοιχεία για τις συναλλαγές των πελατών τους. Αποφάσισαν, λοιπόν, ότι κάθε τράπεζα θα διαθέτει το δικό της mobile app που θα εμφανίζει το ποσό που έχει συγκεντρώσει ο χρήστης από ηλεκτρονικές αγορές μέχρι μία ορισμένη χρονική στιγμή, ώστε να γνωρίζει όσο αφορολόγητο που έχει κατοχυρώσει.

Με αυτόν τον τρόπο, ο φορολογούμενος θα μπορεί να αθροίζει τις αγορές από όλες τις τράπεζες και να υπολογίζει τι ποσό του απομένει ακόμη ώστε να επωφεληθεί πλήρως από το συνολικό αφορολόγητο όριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider