Κίνητρα προς τους φορολογούμενους για να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προανήγγειλε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Στον απολογισμό έργου διετίας που ανακοίνωσε περιλαμβάνεται πρόβλεψη για περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων.
Θα αφορούν συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025) και σε αυτά θα περιλαμβάνεται και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.
Σημειώνεται πως σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Επιπλέον, κίνητρα προς τους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε κάθε συναλλαγή έχουν πέσει και άλλες φορές στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου με έμφαση και σε στοχευμένες φοροεκπώσεις για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.
Επίσης, προαναγγέλλονται παρεμβάσεις για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και ψηφιοποίησης, μέσω της παροχής κινήτρων προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας.
Ο απολογισμός
Επιπλέον, στον απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΟΙΚ, προαναγγέλλεται επίσης η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με παρεμβάσεις όπως η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, «που σκοπό έχει την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου, με την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από την αντιμετώπιση της πολυνομίας».
Επιπλέον, προωθείται η ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την φορολογική αρχή και με συστήματα POS, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.
Στο ίδιο απολογιστικό κείμενο του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται επίσης πως |η συνεπής εκδοτική δραστηριότητα οδήγησε στη συμπλήρωση της καμπύλης αποδόσεων, παρέχοντας ταυτόχρονα όγκο και ρευστότητα στο σύνολο των εκδόσεων. Σήμερα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται στα 34,2 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη αποπληρώσει το μεγαλύτερο και ακριβότερο τμήμα των δανείων από το ΔΝΤ».
Επισημαίνεται πως μέσα στην υγειονομική κρίση, οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 57% είναι καταθέσεις νοικοκυριών (15 συνεχόμενοι αυξητικοί μήνες). Αλλά και πως τους τελευταίους 12 μήνες, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ ή κατά 24% (από τον Ιούνιο του 2019, έχουν μειωθεί κατά 28 δισ. ευρώ ή κατά 37%). Διαχρονική εξέλιξη «κόκκινων» δανείων (δισ. ευρώ) Διαχρονική εξέλιξη «κόκκινων» δανείων (% επί του συνόλου των δανείων).