Δύο εμβληματικές δράσεις στήριξης των εργαζόμενων γυναικών που γίνονται μητέρες, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καριέρα τους και να μην την θυσιάσουν για χάρη της οικογένειας, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Πρόκειται για τη δημιουργία ειδικών χώρων φύλαξης των παιδιών έως 2,5 ετών εντός των κτιρίων εργασίας των γονιών, καθώς και για την πρόσληψη baby sitter με επιδότηση του μισθού της, για την φύλαξη βρεφών και μικρών παιδιών εντός της οικίας των γονιών.
Παιδότοποι εντός των εργασιακών χώρων
Το υπουργείο Εργασίας προωθεί ειδικό πρόγραμμα δωρεάν δημιουργίας χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις με 100% κρατική συμμετοχή. Η δράση προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την στήριξη της οικογένειας και έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα θα επιδοτεί τόσο την κατασκευή του χώρου φύλαξης τέκνων ηλικίας από 8 μηνών έως 2,5 ετών, όσο και την πρόσληψη βρεφονηπιοκόμων που θα απασχολούν τα βρέφη των εργαζόμενων. Η επιδότηση θα διαρκεί τρία χρόνια, με την υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τον χώρο για επιπλέον τρία χρόνια.
Η προκήρυξη της δράσης θα γίνει στις αρχές του 2022 - προκειμένου οι χώροι φύλαξης να τεθούν σε λειτουργία έως το 2024 - και αρχικά απευθύνεται σε 120 επιχειρήσεις:
- 50 επιχειρήσεις άνω των 100 εργαζόμενων και
- 70 επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζόμενων (περιλαμβάνονται και τα εμπορικά κέντρα).
Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργήσουν χώρους φύλαξης βρεφών στον ιδιωτικό τομέα θα βοηθήσει τους γονείς να είναι κοντά τα παιδιά τους όταν εργάζονται.
Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, «το υπουργείο με τα προγράμματα που σχεδιάζει και θα υλοποιήσει το προσεχές διάστημα, στοχεύει στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και στην ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας».
«Νταντάδες» της γειτονιάς
Από το προσεχές φθινόπωρο θα «τρέξει» πρόγραμμα επιδότησης των εργαζόμενων γονέων, κηδεμόνων ή φροντιστών για την πρόσληψη βρεφοκόμων - baby sitter που θα φροντίζει βρέφη από 6 μηνών έως 2,5 ετών.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ το voucher που θα δίνεται απευθείας στην μητέρα, θα έχει αξία από 300 έως 500 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με τις ώρες φύλαξης). Η επιλογή της νταντάς θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας στην οποία θα εγγράφονται πιστοποιημένες νηπιοκόμοι για την φύλαξη παιδιών είτε εντός του σπιτιού, ή στο σπίτι του παιδαγωγού (όταν πρόκειται για επαρχία ή απομακρυσμένες περιοχές).
Το πρόγραμμα επιδότησης θα διαρκεί τρία έτη και θα ξεκινήσει πιλοτικά από την περιφέρεια (όχι σε μητροπολιτικούς δήμους), για να επεκταθεί από το 2022 καθολικά σε όλη την επικράτεια. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των εργαζόμενων γυναικών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αποτελεί το ύψος του ατομικού εισοδήματός τους.
Οι νταντάδες θα πιστοποιούνται αφού περάσουν από σεμινάρια, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης θα ακολουθείται για τις πτυχιούχους βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς και διαφορετική για τις γυναίκες που επιλέγουν να φροντίζουν βρέφη για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.
Υπενθυμίζεται πως για το πρόγραμμα των «Νταντάδων» καθώς και άλλες καλές πρακτικές για την στήριξη της γυναίκας και της οικογένειας (άδειες ειδικού σκοπού, στεγαστική συνδρομή στα θύματα βίας κλπ) η Ελλάδα έχει διακριθεί ανάμεσα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.