Το φθινόπωρο θα ληφθεί η τελική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις μνημονιακές περικοπές των συνταξιούχων του Δημοσίου, οι διεκδικήσεις των οποίων μπορεί να ανέλθουν ακόμη και στα 2 δισ. ευρώ.
Η Ολυμέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου καλείται να αποφασίσει για τουλάχιστον 3 κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις περικοπές που συντελέστηκαν στις συντάξεις την περίοδο των μνημονίων και ειδικότερα από το 2012 κι έπειτα.
Εάν οι αποφάσεις είναι θετικές για τους συνταξιούχους, τότε προκύπτει ένα νέο πακέτο αναδρομικών, που ενδέχεται να μεγαλώσει κι άλλο αν στο μεταξύ εκδοθεί και η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στις επικουρικές και τα «κομμένα» δώρα στους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήδη παραπέμφτηκαν προδικαστικά ερωτήματα, που αφορούν σημαντικές αποζημιωτικές αξιώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα:
- Καλείται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αν οι περικοπές του ν. 4093/2012 πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.
- Αν το Δημόσιο (e-ΕΦΚΑ) θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της ΕΣΔΑ.
- Αν η ρύθμιση του ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, που όρισε ότι «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση», θα ισχύσει και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016).
Εισφορά αλληλεγγύης
Αναφορικά με την εισφορά Αλληλεγγύης, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αγωγή στρατιωτικών συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι ζήτησαν να αναγνωριστεί η υποχρέωση του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου να τους καταβάλει αποζημίωση προς αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η παρακράτηση της εισφοράς Αλληλεγγύης από τις συντάξεις, από τότε που εντάχθηκαν οι συνταξιούχοι στον ΕΦΚΑ και μέχρι 31-12-2018, είναι αντισυνταγματική, δεδομένου ότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, της ισότητας στα δημόσια βάρη καθώς και της αναλογικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω απόφαση κρίνει εκ νέου αντισυνταγματική την κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018, αφήνοντας εκούσια ή ακούσια "ανοιχτό" το ζήτημα της νομιμότητας για το διάστημα από 01/01/2019 και μετά.
«Η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά να ιδωθεί ως λογική και άρρηκτη συνέχεια των αποφάσεων του ιδίου δικαστηρίου, αλλά και του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των νόμων του 2012 (Ν. 4051, 4093), καθώς και η ανωτέρω εισφορά εντασσόταν στη εν γένει μνημονιακή πολιτική της επιβολής μειώσεων στις συντάξεις» επισημαίνει στο insider.gr ο δικηγόρος - εργατολόγος Γιώργος Κουτσούκος.