Ψυχρολουσία για 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε συνταγματική την περικοπή των δώρων το 2013, με την υπ’αριθ. 1389/2021 απόφαση.
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε σχετική διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα.
Βασικό επιχείρημα των δικαστών ήταν ότι αυτές οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε και είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του Δημόσιου, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Με την απόφαση αυτή μπαίνει τέλος στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου και αποτελεί ενδεχομένως προπομπό ανάλογων μελλοντικών αποφάσεων, καθώς αναμένεται:
- η απόφαση του ΣτΕ για τη μη καταβολή στους συνταξιούχους των κρατήσεων στην επικουρική σύνταξη για το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2015 μέχρι Μάιος 2016
- η απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα, που θα κρίνει αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το ίδιο 11μηνο.
«Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο επανέλαβε το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας 1307/2019 (Ολομ.) που με Πρόεδρο την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε κρίνει συνταγματική την κατάργηση των Δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, ανατρέποντας την υπ’αριθ. 2626/2018 του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος και καλεί την κυβέρνηση να επανανομοθετήσει τα δώρα και το επίδομα αδείας.
«Οι δύο αποφάσεις, που νομιμοποίησαν την κατάργηση των τριών ιστορικών επιδομάτων-Δώρων στους συνταξιούχους-δημοσίους υπαλλήλους, τους προκάλεσαν απώλειες 36 δις ευρώ για την περίοδο 2013-2021» τονίζει ο κ. Μητρόπουλος.
Υπενθυμίζεται πως τα δώρα, όπως και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους νομοθετήθηκαν το 1950 και καταργήθηκαν σταδιακά με το ν. 3847/10 και ολοκληρωτικά με τον ν. 4093/2012.
Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ