Κατώτατος μισθός: Στα 713 ευρώ από σήμερα για τους μισθωτούς - Το επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Στα 713 ευρώ από σήμερα για τους μισθωτούς - Το επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις
Η αύξηση κατά 7,5 %, επηρεάζει και τους εργοδότες, καθώς αυξάνει το μισθολογικό κόστος.

Στα 713 ευρώ (από 663 που ίσχυε μέχρι χθες) διαμορφώνεται από σήμερα 1η Μαΐου ο νέος κατώτατος μισθός για περίπου 700.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αντίστοιχα το ημερομίσθιο αυξάνεται σε 31,85 ευρώ από 29,62 ευρώ.

Ο νέος καθαρός μισθός διαμορφώνεται στα 613 ευρώ (από 569 ευρώ) και δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζόμενους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (44 ευρώ επί 14 μισθούς=616 ευρώ).

Η αύξηση κατά 7,5 %, ή 50 ευρώ το μήνα (μεικτά) επηρεάζει και τους εργοδότες, καθώς αυξάνει το μισθολογικό κόστος. Έτσι ένας άγαμος που δεν δικαιούται προσαύξηση λόγω τριετιών θα κοστίζει πλέον στην επιχείρηση 1.019 ευρώ, από 947,8 που στοίχιζε μέχρι χθες.

Αν υπολογίσει κανείς και την αύξηση του κατώτατου κατά 2% από 1-1-2022, τότε η μισθολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις είναι:

  • 13 ευρώ για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 και
  • 63 ευρώ για τους υπόλοιπους 8 μήνες του έτους, που οδηγεί σε επιβάρυνση 556 ευρώ τον χρόνο.

Aυτό που αναμένεται να επιφέρει στην αγορά εργασίας η αύξηση του κατώτατου, είναι η διάχυση (spillovers) της αύξησης σε μισθολογικά επίπεδα μεγαλύτερα από τον κατώτατο μισθό.

Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ μιας γενικότερης αύξησης των αμοιβών των μισθωτών, με τον ίδιο τον προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη να προτρέπει τους επιχειρηματίες «να αυξήσουν τους μισθούς», προκειμένου να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Προσαύξηση λόγω τριετιών

Οι μισθωτοί που έχουν από 3 έως 6 χρόνια προϋπηρεσίας θα εισπράττουν μισθό 784,3 ευρώ το μήνα, ενώ αν είναι και έγγαμοι, με το επίδομα γάμου 10% ο μισθός τους θα φτάνει στα 862 ευρώ.

Αντίστοιχα για όσους έχουν προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια, ο μισθός αυξάνεται στα 855,6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 940 ευρώ το μήνα.

Τέλος για όσους έχουν κατοχυρώσει πάνω από 9 χρόνια προϋπηρεσίας (3 τριετίες) ο μισθός ξεκινά από 926,9 ευρώ, συν 10% αν πρόκειται για έγγαμους (σύνολο 1.018 ευρώ).

Ωστόσο δεν δικαιούνται όλοι το επίδομα προϋπηρεσίας, παρά μόνο όσοι είχαν κατοχυρώσει τριετία/ες έως το 2012. Και αυτό διότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 2012 (δεύτερο μνημόνιο) πάγωσαν οι τριετίες με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους για όσους δεν είχαν προλάβει να τις κατοχυρώσουν.

Εκτός από τις τριετίες, προσαύξηση στον μισθό δίνει και το επίδομα γάμου, το οποίο υπολογίζεται στο 10% επί του βασικού μεικτού μισθού για τους έγγαμους.

Το επίδομα γάμου δεν είναι απόλυτα νομοθετικά κατοχυρωμένο, αλλά «διασώζεται» κυρίως μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι ως «θεσμικός όρος» της σύμβασης.

Ποια επιδόματα θα αυξηθούν

Εκτός από την τακτική επιδότηση ανεργίας (που ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη) και ανέρχεται σε 438 ευρώ (17,51 ευρώ το ημερομίσθιο) από σήμερα, από τη νέα αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρονται τα εξής επιδόματα:

  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα (το ύψος του ποικίλει ανάλογα με την ειδικότητα)
  • Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων του e ΕΦΚΑ, τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ ΜΜΕ: ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας.
  • Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων του e ΕΦΚΑ, τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ,ΤΣΑΥ, ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ): ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας.
  • Ειδική παροχή μητρότητας: ισούται με τον κατώτατο μισθό, όπως καθορίζεται κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ.
  • Συμπληρωματική Παροχή Μητρότητας: ισούται με τη διαφορά μεταξύ τακτικών αποδοχών και του επιδόματος μητρότητας
  • Επίδομα γονικής αδείας: ισούται με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως κάθε φορά ορίζεται.
  • Επίδομα λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: ισούται με 3 μισθούς, όπως προσδιορίζονται από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις.
  • Παροχή Διαθεσιμότητας: καταβάλλεται το 10% - 30% του μέσου όρου τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
  • Αποζημίωση των μαθητών ΕΠΑΣ Μαθητείας/Πρακτικής Άσκησης: ισούται με το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Εκπαιδευτικό επίδομα ΚΕΠΕ: ισούται με τον βασικό μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (40%).
  • Επίδομα για τους προπτυχιακούς φοιτητές που απέχουν από την εργασία τους στη διάρκεια των εξετάσεων: ισούται με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, για τους δε μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
  • Αποζημίωση απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας: ισούται με τον κατώτατο μισθό.
  • Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας με αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.
  • Επίδομα πρακτικής άσκησης σπουδαστών ΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ: Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης: Ο μισθός ισούται με τις καθαρές αμοιβές που αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.
  • Πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας (ΝΕΕ): Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όλες οι αλλαγές που φέρνει ο νέος κατώτατος σε μισθούς και επιδόματα – Πίνακες και παραδείγματα

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνονται τα μισθολογικά κλιμάκια και οι τριετίες μετά την αύξηση του 9,7%

Μητσοτάκης: Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider