«Στα κρύα του σπιτιού» θα μείνουν φέτος οι καταναλωτές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στα κρύα του σπιτιού» θα μείνουν φέτος οι καταναλωτές

Αν και οι ειδικοί θεωρούν ότι ακόμη είναι νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο την τιμή πώλησης.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr ο κ. Παναγιώτης Τσακίρης, Οικονομικός Αναλυτής και Οικονομικός Διευθυντής GS GAS «Η νέα σεζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης (15/10) είναι πιθανόν να ξεκινήσει με αυξημένες τιμές για τους καταναλωτές. Ειδικότερα, η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από 330 σε 410 ευρώ ανά 1000 λίτρα, που θα εφαρμοστεί από 15/10, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατά 24,2% αναμένεται να οδηγήσει σε μία αύξηση 10% στην τελική τιμή. Το πετρέλαιο την περσινή σεζόν είχε «κλείσει» σε 0,78 €/λίτρο, οπότε με σημερινούς υπολογισμούς η τιμή διάθεσης θα ξεκινούσε με 0,85 €/λίτρο. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε πρόβλεψη της τιμής είναι επίφοβη καθώς η τιμή του πετρελαίου εξαρτάται από τις διεθνείς συνθήκες και από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Παρόλα αυτά η συνεχόμενη επιβολή αυξήσεων σε έμμεσους φόρους (όπως ο ειδικός φόρος στα καύσιμα) μειώνουν τη ζήτηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα προσδοκώμενα έσοδα για το κράτος. Ειδικά η υπερφορολόγηση του «πολύπαθου» πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αφήσει στο κρύο αρκετούς καταναλωτές».

Στην παραπάνω τιμή πρέπει να προστεθεί και ο ανώτατος ΦΠΑ, ο οποίος αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, ο οποίος αποτελεί μια πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Έτσι, λίγο η κρίση, λίγο τα κλειστά καλοριφέρ λόγω δυσχέρειας συνεννόησης με τους υπόλοιπους ενοίκους ή τους συνιδιοκτήτες τα καλοριφέρ φέτος αναμένεται να παραμείνουν κλειστά σε πολλά σπίτια.

Έχοντας προβλέψει την πτώση στη ζήτηση και δεδομένης της περυσινής «πικρής» εμπειρίας στην οποία συνέτεινε και η παρατεταμένη καλοκαιρία, οι εταιρείες καυσίμων για άλλη μια χρονιά προχωρούν σε προσφορές και διευκολύνσεις πληρωμής προς το καταναλωτικό κοινό. Συνήθως πρόκειται για δωρεάν συντήρηση, δωρεάν κοινόχρηστα ή πληρωμή με πιστωτικές και άτοκες δόσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Express Oil:

- Με αγορά 1500lt, δωρεάν έκδοση κοινόχρηστων για 1 χρόνο

-Με αγορά 3000lt, δωρεάν έκδοση κοινόχρηστων για 1 χρόνο και ασφάλεια αστικής ευθύνης 150.000€ στην Εθνική Ασφαλιστική

-Με αγορά 4000lt δωρεάν έκδοση κοινόχρηστων για 1 χρόνο και ασφάλεια αστικής ευθύνης 150.000€ στην Εθνική Ασφαλιστική και Απεντόμωση κοινόχρηστων χώρων.

Avin Oil

-Επιστροφή 3% με κάρτες της τράπεζας Πειραιώς και έως 6 άτοκες δόσεις

ΕΛΙΝ

-Εννέα άτοκες δόσεις με όλες τις πιστωτικές κάρτες (από 250€ έως 3.000€) και επιστροφή έως 3% με την κάρτα Eurobank (για χρεωστικές κάρτες το ποσοστό είναι 2%).

Coral (Shell)

-Το πρόγραμμα Shell Smart Club αποτελεί πρόγραμμα πιστότητας αποδίδοντας περισσότερα από 120.000 δώρα το χρόνο στα μέλη του. Οι πελάτες κερδίζουν πόντους τους οποίους εξαργυρώνουν με δώρα που παρουσιάζονται στον ετήσιο κατάλογο της κάρτας.

KomisOil

-Δωρεάν κοινόχρηστα για κάθε μήνα διανομής πετρελαίου

EKO

-Άτοκες δόσεις με τις κάρτες Eurobank και προγράμματα επιβράβευσης (επιστροφή)

Best Oil

-Άτοκες δόσεις με κάρτες της Alpha Bank

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider