Θετική πορεία για την Κοινωνική Ασφάλιση και το 2022, με πλεόνασμα που μπορεί να ανέλθει έως και 1,781 δισ. ευρώ όπως προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 2,646 δισ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας κυρίως την εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,306 δισ. ευρώ, καθώς και την αύξηση των τρεχουσών και λοιπών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων κατά 1,276 δισ. ευρώ.
Η αισιοδοξία για την απασχόληση και για την περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας «σκιάζεται» από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις, που τις κάνουν πιο διστακτικές απέναντι σε σχέδια προσλήψεων ή μισθολογικών αυξήσεων.
Ακριβέστερα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν και έκτακτες μεταβιβάσεις συνολικού ύψους 816 εκατ. ευρώ προς τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών λόγω υψηλού πληθωρισμού. Πιο συγκεκριμένα:
- πρόσθετη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο 2022, ύψους 377 εκατ. ευρώ,
- πρόσθετη οικονομική ενίσχυση τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο 2022 σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ύψους 16 εκατ. ευρώ,
- πρόσθετη οικονομική ενίσχυση τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο σε 172.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ, ύψους 71 εκατ. ευρώ,
- διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο, ύψους 93 εκατ. ευρώ,
- επιπλέον μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο 2022 σε 800.000 δικαιούχους, ύψους 234 εκατ. ευρώ και o οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ τον Δεκέμβριο 2022 σε 100.000 μακροχρόνια ανέργους, ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Μείωση των εκκρεμών συντάξεων
Μείωση παρατηρείται στις οφειλές από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ως αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του e-ΕΦΚΑ, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εκκαθαρίσεων των σχετικών αιτήσεων.
Ειδικότερα, το ύψος των οφειλών αυτών κατά τον μήνα Ιούλιο 2022 ανήλθε στα 77 εκατ. ευρώ και εξαιρουμένων των εισφορών ύψους 33 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται υπέρ του ΕΔ, του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και του ΕΟΠΥΥ, το καθαρό ποσό ανήλθε στα 44 εκατ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις για το 2023
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 1,310 δισ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας μείωση κατά 471 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το 2022.
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 283 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, η μείωση του ύψους των μεταβιβάσεων κατά 390 εκατ. ευρώ, που σχετίζεται με έκτακτες επιδοτήσεις του 2022 λόγω κορονοϊού και ενεργειακής κρίσης, αντισταθμίζεται μερικώς από την προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 140 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, οι δαπάνες των ΟΚΑ προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 188 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 456 εκατ. ευρώ των κοινωνικών παροχών.
Η μεταβολή αυτή προκύπτει κατά κύριο λόγο από την αύξηση κατά 1.227 δισ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης και πιο συγκεκριμένα, της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις, εξαιτίας κυρίως:
- της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, η οποία προβλέπεται να ανέλθει σε 830 εκατ. ευρώ και
- της προβλεπόμενης αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων.