Ρεκόρ εγγραφής νέων εργαζομένων στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), καταγράφηκε στους 11 πρώτους μήνες της λειτουργίας του. Συγκεκριμένα στο Ταμείο εγράφησαν 135.000 νέοι εργαζόμενοι, έναντι 60.000 που ανέμενε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκινώντας το εγχείρημα.
Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό της αύξησης της απασχόλησης που σημειώθηκε το 2022, παρά την ενεργειακή κρίση και το πληθωριστικό ράλι που καταγράφηκε, ειδικά το β' εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, οι ασφαλισμένοι αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 εκατομμύρια έως το 2050, με το συσσωρευμένο κεφάλαιο να διαμορφώνεται στα 65 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως με πρόσφατη νομοθετική διάταξη, οι εργοδότες θα πρέπει να εξοφλούν πλήρως το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργαζομένου) προς το ΤΕΚΑ, χωρίς να διενεργείται συμψηφισμός με τις αναλογούσες επιδοτήσεις.
Εν συνεχεία, κατόπιν επαλήθευσης των στοιχείων που έχουν δηλωθεί με διασταύρωση από τα πληροφοριακά συστήματα των λοιπών συναρμόδιων φορέων, τα ποσά που αναλογούν στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ, πιστώνονται στην Οικονομική Καρτέλα Εργοδότη ΤΕΚΑ και μπορούν να συμψηφιστούν με μελλοντικές υποχρεώσεις.
Η διαφοροποιημένη αυτή ταμειακή και λογιστική διαχείριση των επιδοτήσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη για τις εισφορές της κύριας ασφάλισης, είναι επιβεβλημένη λόγω της λειτουργίας του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο προϋποθέτει την άμεση καταβολή του συνόλου των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές των ασφαλισμένων και πίστωση αυτών στον ατομικό τους λογαριασμό, ώστε οι τελευταίοι να επωφεληθούν από τις επενδύσεις των ποσών αυτών.
Προσοχή απαιτείται κατά τη συμπλήρωση της ΑΠΔ ΤΕΚΑ, έτσι ώστε:
- ο τύπος αποδοχών (πεδίο 36) να αντιστοιχεί στον τύπο που έχει σχεδιαστεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης (π.χ. 901-914)∙
- θα πρέπει να συμπληρώνονται τα πεδία 43 «Επιδότηση Ασφ/νου (Ποσό)», 44 «Επιδότηση Εργοδότη (%)» και 45 «Επιδότηση Εργοδότη (Ποσό), στο πεδίο 36 «Τύπος Αποδοχών»∙
- στο πεδίο 46 «Καταβληθείσες εισφορές» να αναγράφεται το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, μη λαμβανομένων υπόψη των επιδοτήσεων.
Ενιαίο αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας
Ο ΕΦΚΑ είναι εκείνος o φορέας που εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης και στη συνέχεια τις αποδίδει στο ΤΕΚΑ, ενώ οι εργοδότες που θέλουν ασφαλιστική ενημερότητα δεν πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε κανένα από τα δύο ταμεία.
Η ασφαλιστική ενημερότητα για τους εργοδότες, θα εκδίδεται και θα χορηγείται σε ενιαίο αποδεικτικό ενημερότητας τόσο ως προς τις εισφορές στον ΕΦΚΑ, όσο και στο ΤΕΚΑ. Στην περίπτωση μάλιστα που θα γίνεται κάποια καταβολή προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τότε οι οφειλές του ΤΕΚΑ θα εισπράττονται κατά προτεραιότητα και θα ακολουθεί ο ΕΦΚΑ.
Οι ασφαλισμένοι μέσω της εφαρμογής myTEKA (είσοδος στο λογαριασμό μέσω των κωδικών TAXIS) θα μπορούν να «βλέπουν» τις συσσωρευμένες εισφορές τους, τις επενδύσεις των εισφορών τους, το κέρδος από τις αποδόσεις, το ιστορικό των εισφορών και την γενικότερη κίνηση του λογαριασμού τους.
Με μια ματιά ο ασφαλισμένος ενημερώνεται για:
- Tο σύνολο των εισφορών που έχει καταβάλει ο ίδιος ή/και ο εργοδότης του
- Το κέρδος από τις αποδόσεις των επενδύσεών του
- Το ιστορικό εισφορών
- Την κίνηση λογαριασμού
Η νέα υπηρεσία είναι επίσης προσβάσιμη μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Εργασία και ασφάλιση» και την υποενότητα «Συνταξιοδότηση».
Την άνοιξη του 2023 θα είναι διαθέσιμο και το mobile app myTEKA. Επιπλέον, από το 2023 θα είναι ορατή η εξέλιξη των επενδύσεων.
Το πρώτο ΔΣ του ΤΕΚΑ
«Η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της επικουρικής ασφάλισης με τη δημιουργία του Τ.Ε.Κ.Α. είναι μία μεταρρύθμιση κομβικής σημασίας για τη νέα γενιά και για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος τις επόμενες δεκαετίες» επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, ανακοινώνοντας το πρώτο ΔΣ του Ταμείου.
Η σύνθεση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ είναι η ακόλουθη:
1. Τεσσαρομάτης Νικόλαος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής, ως Πρόεδρος, με θητεία πέντε ετών.
2. Αλλαμανής Γεώργιος, διαχειριστής επενδύσεων, ως μέλος, με θητεία πέντε ετών.
3. Δήγκας Άγις-Γεώργιος, σύμβουλος επιχειρήσεων, ως μέλος, με θητεία τεσσάρων ετών.
4. Λάμπρου Μαρίκα, σύμβουλος επιχειρήσεων, ως μέλος, με θητεία πέντε ετών.
5. Μωυσής Αβραάμ-Μίνος, μαθηματικός και αναλογιστής, ως μέλος, με θητεία τριών ετών.
6. Παπαρρηγοπούλου Πατρίνα, καθηγήτρια Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μέλος, με θητεία τριών ετών.
7. Τήνιος Πλάτων, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης της Σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ως μέλος, με θητεία τεσσάρων ετών.