Εσπευσμένα, λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.
Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στις ΔΕΚΟ από το χώρο της κοινής ωφέλειας, οι οποίες καλύπτουν τη μεγάλη πλειονότητα του αριθμού των εργαζομένων και θα ακολουθήσουν οι ΔΕΚΟ από τον χώρο της ενέργειας.
Παρότι το υπουργείο Εργασίας είχε δρομολογήσει την ένταξη στο σύστημα της ψηφιακής ωρομέτρησης των επιχειρήσεων από τον χώρο της βιομηχανίας, τα κενά και οι ελλείψεις που αποκαλύφθηκαν από τη σιδηροδρομική τραγωδία έκριναν επιτακτική, σύμφωνα με πληροφορίες, την άμεση ένταξη των ΔΕΚΟ στις συγκοινωνίες.
Έτσι, σε συνέχεια και της σχετικής δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται στις εξής 12 ΔΕΚΟ:
- ΟΣΕ ΑΕ
- ΕΡΓΟΣΕ
- Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ
- ΟΣΥ
- ΟΑΣΑ
- ΟΣΕΘ
- ΟΑΣΘ
- Αττικό μετρό
- Κτιριακές Υποδομές ΑΕ
- Εγνατία Οδός ΑΕ
- ΕΥΔΑΠ
- ΕΛΤΑ
Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις ανωτέρω επιχειρήσεις είναι ένας μήνας, δηλαδή ως τα τέλη Απριλίου. Oι υπόλοιπες ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν σε δεύτερο χρόνο. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν όταν σε επόμενη φάση ενταχθεί στο σύστημα αυτό και η βιομηχανία.
Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζόμενων αλλά και - παράλληλα - πιστοποιείται η παρουσία τους στο χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά των εργαζομένων.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μια αλλαγή που φέρνει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Έγινε ήδη η αρχή από τις τράπεζες, τα σουπερ μάρκετ, τις εταιρείες security, τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τώρα προχωρούμε και με τις ΔΕΚΟ.
Όσα διαπιστώθηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών, δηλαδή σταθμάρχες που έλειπαν από τη θέση τους, τα περιβόητα «μπλάνκο» κλπ., μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλοι μας, Πολιτεία, εργοδότες, εργαζόμενοι πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες».
150.000 εργαζόμενοι εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα
Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στις τράπεζες και τα σούπερ - μάρκετ ενώ τον Φεβρουάριο επεκτάθηκε στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security. Ήδη είχε ανακοινωθεί η επέκταση του μέτρου στις ΔΕΚΟ που υλοποιείται τώρα, ενώ ακολουθούν η βιομηχανία, ο τουρισμός και η εστίαση.
Στους κλάδους όπου εφαρμόζεται ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας απασχολούνται περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι ενώ οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ στις οποίες επεκτείνεται άμεσα το μέτρο είναι περίπου 18.000.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις , η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τις διοικήσεις των εταιρειών που εντάσσονται στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και τους εκπροσώπους των εργαζόμενων προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις νέες διαδικασίες που θα εφαρμόζονται κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας.