Αντίδοτο στην έλλειψη εργατικού δυναμικού η πρόσληψη ώριμων εργαζομένων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίδοτο στην έλλειψη εργατικού δυναμικού η πρόσληψη ώριμων εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 ετών και άνω, έχουν τους τελευταίους μήνες μεγάλη ζήτηση σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς οι εταιρείες τους θεωρούν έμπειρους και αξιόπιστους, σε σύγκριση με τους νεότερους.

Το μεγαλύτερης ηλικίας προσωπικό κερδίζει όλο και περισσότερη αποδοχή στην αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες τους θεωρούν πιο σκληρά εργαζόμενους, με ισχυρότερο εργασιακό ήθος και άρα λιγότερο ικανούς να παραιτηθούν σε σύγκριση με τους νεότερους.

Οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 ετών και άνω, έχουν τους τελευταίους μήνες μεγάλη ζήτηση σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς οι εταιρείες τους θεωρούν έμπειρους και αξιόπιστους, σε σύγκριση με τους νεότερους που αλλάζουν συχνά επαγγελματική «στέγη» αναζητώντας νέες προκλήσεις, υψηλότερους μισθούς και γρήγορη εξέλιξη.

Αλλά και στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου ηλικιακού γκρουπ έχουν τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας και δεν μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία όπως οι millennials και η Γενιά Ζ.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται όσο η ηλικία αυξάνεται. Στις ηλικιακές κατηγορίες 30-44 και 45-64 ετών το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 13,2% και 8,1% αντίστοιχα, όταν στα άτομα ηλικίας 15-19 ετών το ποσοστό ανέρχεται σε 40,2% και στην κατηγορία 20-24 ετών φτάνει στο 28,5%.

Σκληρή δουλειά και σταθερότητα

Σε έρευνα της «Wall Street Journal» και του ινστιτούτου «NORC» που διεξήχθη τον περασμένο μήνα σχετικά με τις αξίες των Αμερικανών, τρεις στους τέσσερις, ηλικίας 65 και άνω, δήλωσαν ότι η σκληρή δουλειά είναι πολύ σημαντική για αυτούς. Μεταξύ των νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 61%.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, είναι, πλέον, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ωθούν πολλούς συνταξιούχους στο να εργαστούν για να τα βγάλουν πέρα.

Ορισμένες επιχειρήσεις μάλιστα επιδιώκουν να προσλαμβάνουν ηλικιωμένους, καθώς αποτελούν εγγύηση για σταθερότητα.

Η εταιρεία KinderCare Learning Cents Inc., η οποία διαχειρίζεται περισσότερες από 1.500 εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας, αναζητά εργαζόμενους στον τομέα της παιδικής φροντίδας, σε άτομα άνω των 50 ετών.

Το 2021, η παγκόσμια εταιρεία στελέχωσης ManpowerGroup Inc. ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πρόσληψης ώριμων εργαζομένων, ως απάντηση στις ανησυχίες των πελατών της για την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Έτσι πολλοί συνταξιούχοι επέστρεψαν στις εταιρείες από τις οποίες είχαν αποχωρήσει πρόσφατα, ολοκληρώνοντας τον εργασιακό τους βίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία

Αγορά εργασίας: Παρέμβαση στις εισφορές και συνετές αυξήσεις ζητά η ΤτΕ - Αύξηση των κενών θέσεων το 2022

Τηλεργασία: Πόσο την προτιμούν οι εργαζόμενοι στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider