Εργασιακό νομοσχέδιο: Σε διαβούλευση μετά τις 15 Αυγούστου «γυμνό» από τις ασφαλιστικές διατάξεις - Δεύτερο σχέδιο νόμου το φθινόπωρο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εργασιακό νομοσχέδιο: Σε διαβούλευση μετά τις 15 Αυγούστου «γυμνό» από τις ασφαλιστικές διατάξεις - Δεύτερο σχέδιο νόμου το φθινόπωρο
Μόνο τις διατάξεις για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2019/1152 θα περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση μετά τον Δεκαπενταύγουστο - Στα σκαριά δεύτερο νομοσχέδιο το φθινόπωρο.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να δοθεί στη διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με βασικό άξονα την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο δεν θα συμπεριληφθούν οι ασφαλιστικές διατάξεις αλλά μόνο το σκέλος των εργασιακών, ενώ εξετάζεται να ενταχθούν μόνο οι αλλαγές στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που την εφαρμόζουν οικειοθελώς.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής στο σύστημα «Εργάνη» μιας σειράς από εντύπων (όπωςγια την προαναγγελία των υπερωριών), ενώ θα τους δίνεται περιθώριο ενός μήνα για να δηλώσουν τις μεταβολές στην εργασία.

Σε ό,τι αφορά τις δύο κορυφαίες διατάξεις ασφαλιστικού χαρακτήρα που αφορούν:

  • την κατάργηση της περικοπής 30% στους συνταξιούχους που απασχολούνται και
  • την συνταξιοδότηση όσων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ άνω των 20.000 ευρώ,

παραπέμπονται σε νέο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο υπουργικό στο τέλος Αυγούστου και έρθει στη Βουλή έως τον Δεκέμβριο, έτσι ώστε η εφαρμογή του νέου καθεστώτος να ξεκινήσει από 1/1/2024.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή από Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνει μόνο εργασιακές διατάξεις που αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας, απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες κ.α.

Μεταξύ αυτών και η υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν σε έγκαιρο χρόνο εγγράφως για κάθε αλλαγή της εργασιακής σύμβασης, καθώς επίσης και ο περιορισμός της δοκιμαστικής περιόδου σε 6 μήνες για έναν εργαζόμενο που προσλαμβάνεται. Κατά την περίοδο αυτή μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση. Σήμερα η περίοδος αυτή είναι ετήσια και στις ΔΕΚΟ επτάμηνη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σκοπός της κοινοτικής οδηγίας 2019/1152 είναι η βελτίωση των όρων εργασίας, με την προώθηση περισσότερο διαφανούς και προβλέψιμης απασχόλησης με παράλληλη διασφάλιση της προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας.

Βασικότερη παρέμβαση είναι εκείνη που απαγορεύει την απόλυση εργαζομένου, επειδή άσκησε τα νομικά του δικαιώματα, όπως αυτά θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Σε περίπτωση απόλυσης, οι εργοδότες θα πρέπει να δικαιολογούν πλήρως και γραπτώς στον εργαζόμενο τους λόγους απόλυσής του, χωρίς αυτοί οι λόγοι να συνδέονται με την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση αυτών από πλευράς των εργαζομένων.

Άλλες επιμέρους εργασιακές διατάξεις είναι οι εξής:

- Οι εργοδότες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους εργαζομένους για τα ουσιώδη στοιχεία της σχέσης εργασίας.

- Οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία της σχέσης εργασίας και στις συμπληρωματικές πληροφορίες για τους εργαζομένους που αποστέλλονται σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα παρέχεται με τη μορφή εγγράφου από τον εργοδότη στον εργαζόμενο

- Όταν η σχέση εργασίας υπόκειται σε δοκιμαστική περίοδο, όπως ορίζεται στην εθνική νομοθεσία ή πρακτική, η εν λόγω περίοδος δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.

- Ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.

- Ο εργαζόμενος με τουλάχιστον έξι μήνες υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, που έχει ολοκληρώσει τη δοκιμαστική του περίοδο, δύναται να ζητήσει μορφή απασχόλησης με πιο προβλέψιμους και ασφαλείς όρους εργασίας, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη και να λάβει αιτιολογημένη γραπτή απάντηση.

- Λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ώστε να απαγορεύεται η απόλυση ή οποιοδήποτε ισοδύναμό της και κάθε προκαταρκτική ενέργεια για την απόλυση εργαζομένων, επειδή άσκησαν τα δικαιώματα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία.

Εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες

Εμβληματική διάταξη του νομοσχεδίου είναι εκείνη που προβλέπει την απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες, η οποία αυτή την στιγμή δεν επιτρέπεται.

Στο εξής θα μπορεί ένας εργαζόμενος να εργάζεται με πλήρη απασχόληση σε έναν εργοδότη για ένα 8ωρο και με μερική απασχόληση σε άλλον. Συνολικά, δεν θα επιτρέπεται να απασχολείται πέραν των 13 ωρών την ημέρα, ώστε να ξεκουράζονται συνεχόμενα 11 ώρες, όπως προβλέπει το Προεδρικό διάταγμα 88 του 1999.

Η σχετική διάταξη θα ορίζει πως:

  • Ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης εκτός του ωραρίου εργασίας του, σύμφωνα με την αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας και της ευελιξίας της εργασίας.
  • Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.
  • Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν προϋποθέσεις για τη χρήση των περιορισμών περί ασυμβίβαστου από εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πότε θα απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου - Τι ισχύει με την κατάργηση της αποζημίωσης

Από την 4ήμερη εργασία στα 16ωρα - Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο για τα ωράρια και τις ώρες ανάπαυσης των μισθωτών

Τι αλλάζει για συνταξιούχους και οφειλέτες με το νέο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας -Παρεμβάσεις και στα εργασιακά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider