Έως το τέλος Φεβρουαρίου πρόκειται να εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις για εργαζόμενους συνταξιούχους και για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.
Όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με την έκδοση των αποφάσεων θα τεθούν σε λειτουργία και οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ.
Η πρώτη πλατφόρμα που θα βγει «στον αέρα» γύρω στις 20 Φεβρουαρίου αφορά τους συνταξιούχους που εργάζονται, οι οποίοι θα κληθούν να δηλώσουν τα στοιχεία τους (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) και το είδος της εργασίας τους (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες), προκειμένου ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις και να προσδιοριστεί το ύψος του φόρου που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του.
Ακολούθως ο εργοδότης τους θα παρακρατήσει από τον μισθό τους, ειδική εισφορά 10%, την οποία θα καταβάλλει στον ΕΦΚΑ παράλληλα με την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ).
Την δήλωση θα κάνουν οι συνταξιούχοι που σκοπεύουν να εργαστούν στο άμεσο μέλλον, όσο και εκείνοι που ανέλαβαν εργασία ως μισθωτοί ή ελ. επαγγελματίες από τις αρχές του έτους.
Όσοι δεν δηλώσουν στον φορέα τους την απασχόληση, θα υποστούν χρηματική κύρωση ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του έτους οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι λαμβάνουν στο ακέραιο τη σύνταξή τους. Αντί του πέναλτι 30% που ίσχυε μέχρι σήμερα θα καταβάλλουν πέραν των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ασφαλιστικών εισφορών, επιπλέον πόρο 10% επί των αποδοχών τους, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, υπέρ του ΕΦΚΑ για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των επιδομάτων εορτών (Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων) και αδείας.
Επίδομα μητρότητας
Τις τελευταίες ημέρες του μήνα θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τις μητέρες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που δικαιούνται επίδομα μητρότητας.
Οι μητέρες θα υποβάλλουν ψηφιακή αίτηση για να λάβουν -για εννέα μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους- επίδομα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, όπως ακριβώς και οι μητέρες με μισθωτή απασχόληση.
Οι ασφαλισμένες θα λάβουν συνολικά 7.020 ευρώ, πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας. Συνεπώς, τα αναδρομικά που θα λάβουν τον Φεβρουάριο θα αφορούν διάστημα έως και πέντε μηνών (Σεπτέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024) και ποσά έως 3.900 ευρώ.
Όσες μητέρες υπέβαλαν ήδη αίτηση στους φορείς μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου δεν χάνουν τη σειρά τους, αλλά οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα μόλις τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα. Το δικαίωμα είναι μερικώς μεταβιβάσιμο και στον πατέρα για 7 μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες για να υποβάλλουν αίτηση για την λήψη του επιδόματος δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούν να το πάρουν μόνο εάν εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής.
Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης dypa.gov.gr.
Οι μη μισθωτές θα υποβάλλουν την αίτησή τους και στη συνέχεια θα διαπιστώνεται αν η μητέρα έχει ασφαλιστική ικανότητα ή όχι. Σε περίπτωση που έχει οφειλές θα πρέπει να τις εξοφλήσει και στη συνέχεια να υποβάλλει εκ νέου αίτηση για να της χορηγηθεί η παροχή αναδρομικά από τον μήνα που της διακόπηκε. Θα προβλέπεται η επαναχορήγηση του επιδόματος μητρότητας που δεν θα ξεπερνά τους 12 μήνες.
Αναδρομικά θα λάβουν το επίδομα μητρότητας αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9/2023 και μετά.