Στις μετακλήσεις ολοένα και περισσότερων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης προσφεύγουν πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας (όπως ο αγροτικός και ο τουριστικός τομέας) για την εξεύρεση προσωπικού.
Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών ταλανίζει και την ελληνική οικονομία, ενώ τα αιτήματα που φτάνουν καθημερινά στις περιφέρειες και ακολούθως στο υπουργείο Εργασίας ξεπερνούν τους 700.000 μετακλήσεις, αριθμός που είναι αδύνατον να εγκριθεί.
Λύση στο πρόβλημα φιλοδοξεί να δώσει τo WorkInGreece.io, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα που βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και τέσσερις μήνες και η οποία επιτυγχάνει σύζευξη (matching) μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και εργαζομένων από τρίτες χώρες όπως Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Ινδία, Αίγυπτος, Γεωργία, Ινδονησία, Μολδαβία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει επιτύχει εξαιρετικά υψηλή αποδοχή, καθώς ήδη στο WorkInGreece έχουν εγγραφεί τους τελευταίους μήνες περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι και περισσότερες από 1.200 ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι κλάδοι οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να εξεύρεση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες είναι κυρίως η γεωργία και η κτηνοτροφία, αλλά και ο τουρισμός, ο κλάδος των κατασκευών, όπως και η βιομηχανία.
Πώς γίνεται το matching
Μοναδικό στοιχείο στην πλατφόρμα του WorkInGreece είναι οι διαδικασίες αξιολόγησης (vetting) και παρουσίασης των εργαζομένων. Για παράδειγμα σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχει ήδη αναρτήσει στο προφίλ του CV-Video στο οποίο παρουσιάζει τα επαγγελματικά προσόντα του, έχει συμπληρώσει τεστ αγγλικής γλώσσας, τεστ ικανοτήτων και profiling quiz.
Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν καλύτερα τους ενδιαφερόμενους και την καταλληλότητά τους για την κάθε θέση εργασίας. Επιπλέον με χρήση προηγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης προτείνονται σε κάθε θέση οι κατάλληλοι εργαζόμενοι.
Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι πέρα από τους εργάτες οι οποίοι είναι χαμηλής ειδίκευσης, υπάρχουν δυνατότητες προσέλκυσης εργαζομένων με ιδιαίτερα υψηλή εξειδίκευση. Ενδεικτικά και μόνο μηχανικοί, χειριστές μηχανημάτων, εξυπηρέτηση σε ξενοδοχεία, σεφ, γεωπόνοι, πιστοποιημένοι ηλεκτροσυγκολλητές, εξειδικευμένοι υλοτόμοι.
«Οι περισσότεροι εργοδότες αντιλαμβάνονται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αποτελούν μια πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα του μεγάλου αριθμού έλλειψης
ανθρώπινου δυναμικού, αλλά μία μακροπρόθεσμη λύση παροχής εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι περισσότεροι εργοδότες δίνουν έμφαση στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων (σε πολύ υψηλότερο από το επίπεδο που έχουν στην χώρα τους).
Από την άλλη πλευρά οι περισσότεροι εργαζόμενοι αποζητούν μια σταθερή εργασία σε συγκεκριμένο και σταθερό εργοδότη. Άλλωστε με το σημερινό καθεστώς μπορεί ένας εργαζόμενος (ακόμα και με διακοπτόμενη εργασία) να απασχοληθεί σε ένα εργοδότη μέχρι 5 χρόνια» τονίζει στο insider ο Βαγγέλης Κανελλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της WorkInGreece.io..
«Oι σχετικές διαδικασίες μετάκλησης παρουσιάζουν σημαντικά θέματα. Το κυριότερο είναι οι σημαντικές καθυστερήσεις των ελληνικών αρχών (περιφέρειες και πρεσβείες) στην διαδικασία Έκδοσης άδειας εισόδου στην χώρα με σκοπό την εργασία. Παρόλο που η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά
βήματα σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία αυτή ξεπερνάει ακόμα και τους έξι μήνες. Προφανώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ δύσκολο να προγραμματίσουν οι επιχειρήσεις την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες (για παράδειγμα εποχιακές εργασίες)», επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος.
«Επιπλέον οι εργαζόμενοι σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό εφόσον βρουν μια άλλη επαγγελματική ευκαιρία σε κάποια άλλη χώρα τελικά να μην έρθουν στην Ελλάδα . Στα περισσότερα ‘ανταγωνιστικά’ κράτη όπως η Ιταλία, Ιρλανδία, Μάλτα, Πολωνία και Κύπρο σχετικά θέματα έχουν ήδη επιλυθεί. Με δεδομένο ότι τα αναγκαία έγγραφα που απαιτούν οι ελληνικές αρχές είναι σχετικά απλά, είναι βέβαιο ότι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα οδηγήσει σε δραματική μείωση του χρόνου που απαιτείται» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως η μετάκληση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης εγκρίνεται με ειδική διαδικασία, καθώς οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες καταθέτουν αιτήματα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών για την συγκεκριμένη ειδικότητα που ζητούν και εν συνεχεία διεξάγεται ενδελεχής έλεγχος από την ΔΥΠΑ ως προς την ύπαρξη εγχώριου εργατικού δυναμικού.
Για τους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης προβλέπεται επίσης ότι η αμοιβή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Σημειώνεται ότι η τελευταία υπουργική απόφαση (τον Απρίλιο του 2023) για την περίοδο 2023 – 2024, προέβλεπε 147.925 μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, με την συντριπτική πλειονότητα να αφορά θέσεις εργασίας στο πρωτογενή τομέα.