Στις μετακλήσεις εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης προσφεύγουν πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας (όπως η εστίαση και ο τουρισμός) για την εξεύρεση προσωπικού εν όψει της θερινής σεζόν, ενώ εργάτες γης από τρίτες χώρες περιμένει και ο αγροτικός τομέας.
Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών ταλανίζει πολλούς κλάδους, ενώ τα αιτήματα που φτάνουν καθημερινά στις περιφέρειες και ακολούθως στο υπουργείο Εργασίας ξεπερνούν τους 700.000 μετακλήσεις, αριθμός που είναι αδύνατον να εγκριθεί.
«Σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και ασχέτως των παρεχόμενων μισθών βλέπουμε ότι δεν καταφέρνουμε να προσελκύσουμε κόσμο από τους ανέργους. Στις περιπτώσεις αυτές πραγματικά για συγκεκριμένες ειδικότητες θα προχωρήσουμε σε μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες. Το πιο κλασικό παράδειγμα από όλα είναι ίσως ο αγροτικός τομέας αλλά υπάρχουν και επιλεγμένα επαγγέλματα στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.
«Ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να το κάνουμε είναι μέσω διακρατικών συμφωνιών. Ήδη έχουμε υπογράψει ορισμένες τέτοιες συμφωνίες και πράγματι βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με άλλα κράτη ώστε να έχουμε αυτό τον οργανωμένο τρόπο εισαγωγής εργατικού δυναμικού, ανάλογα με τις ανάγκες τις οποίες έχει η ελληνική οικονομία».
Μάλιστα η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που βρίσκεται στην Ινδία, αναμένεται να θέσει το ζήτημα της συμφωνίας για την αποστολή Ινδών εργατών γης στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Ήδη η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπέγραψε πρόσφατα την έγκριση επιπλέον 38.000 θέσεων σε εξειδικευμένες ειδικότητες, εκ των οποίων οι 10.700 αφορούν την Αττική.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μετάκληση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης εγκρίνεται με ειδική διαδικασία (οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες καταθέτουν αιτήματα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών για την συγκεκριμένη ειδικότητα που ζητούν και εν συνεχεία διεξάγεται ενδελεχής έλεγχος από την ΔΥΠΑ ως προς την ύπαρξη εγχώριου εργατικού δυναμικού).
Για τους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης προβλέπεται επίσης ότι η αμοιβή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Σημειώνεται ότι η τελευταία υπουργική απόφαση (τον Απρίλιο του 2023) για την περίοδο 2023 – 2024, προέβλεπε 147.925 μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, με την συντριπτική πλειονότητα να αφορά θέσεις εργασίας στο πρωτογενή τομέα.
Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για πολίτες τρίτων χωρών
Στο μεταξύ άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων των πολιτών τρίτων χωρών για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 193 του ν. 5078/2023, βάσει των οποίων χορηγείται άδεια διαμονής για εργασία υπό τις εξής προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
Ο αιτών να διαθέτει δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα, για την απασχόλησή του με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών/ έργου
Ο αιτών να διέμενε στην Ελλάδα έως και 30/11/2023, χωρίς άδεια διαμονής
Ο αιτών να συνεχίζει να διαμένει στην Ελλάδα
Ο αιτών να συμπληρώνει τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα, πριν την υποβολή της αίτησης
Ο αιτών να κατέχει διαβατήριο, ακόμη και αν έχει λήξει
Να μην συντρέχουν λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας
Ο αιτών να καταβάλλει παράβολο 300€ και τέλος κόστους εκτύπωσης της άδειας διαμονής ποσού 16€
Ο εργοδότης, να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση (μέσω gov.gr), ότι δεσμεύεται να απασχολήσει τον αιτούντα.
Η διαδικασία υποβολής της αίτησης και χορήγησης της άδειας διαμονής έχει ως εξής:
– Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, στην υπηρεσία μίας στάσης της αποκεντρωμένης διοίκησης (στην περιφέρεια όπου θα παρέχει την εργασία του).
– Χορήγηση βεβαίωσης κατάθεσης της αίτησης, εντός 40 ημερών από την υποβολή, ύστερα από έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας.
– Ηλεκτρονική υποβολή των αποδεικτικών στοιχείων έναρξης της απασχόλησης, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών, από τη λήψη της βεβαίωσης κατάθεσης, άλλως η αίτηση απορρίπτεται.
Τέλος, προβλέπεται ότι η άδεια διαμονής χορηγείται άπαξ, έχει διάρκεια τρία (3) έτη και κατά τη λήξη της διάρκειας ισχύος της, μπορεί να αιτηθεί αλλαγή κατηγορίας άδειας διαμονής. Άδεια διαμονής, χορηγείται και στον/στην σύζυγο- γονέα και ανήλικα τέκνα των πολιτών τρίτων χωρών, εφόσον ο γονέας έχει λάβει άδεια διαμονής και ο/ η σύζυγος – γονέας και τα ανήλικα τέκνα, ευρίσκονται στην Ελλάδα έως και 30/11/2023.