Συνολικά 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι δήλωσαν την απασχόλησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας και, πλέον, μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.
Όπως είπε, ο στόχος είναι διττός: από τη μια, οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν τη σύνταξή τους και από την άλλη όσοι εργάζονται να το δηλώνουν.
Η κ. Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονται λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους και όχι το 70%, που ίσχυε προηγουμένως, ενώ από τον μισθό τους παρακρατείται ένας πόρος της τάξεως του 10%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, ο εργαζόμενος συνταξιούχος κερδίζει μηνιαίως από 190 μέχρι 300 ευρώ.
«Η αποδοχή του μέτρου και η προσέλευση των συνταξιούχων εργαζομένων στην πλατφόρμα, μας δείχνουν ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι σωστή και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων συνταξιούχων. Είναι σαφές ότι θα ξεπεράσουμε τον στόχο και οι αιτήσεις των συνταξιούχων θα υπερβούν κατά πολύ αυτές που είχαν γίνει πριν την λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας που ήταν 36.000» πρόσθεσε η υπουργός.
Για τις τριετίες
«Θέλω να είμαι σαφής. Το να πληρώνεται κάποιος την τριετία του δεν είναι προαιρετικό, είναι υποχρεωτικό. Δεν είναι ότι αν ο εργοδότης θέλει ή δεν θέλει, είναι καλός, δεν είναι καλός, είναι ελαστικός, δεν είναι ελαστικός πληρώνει τον εργαζόμενο την τριετία του το 10% της αύξησης από τον Δεκέμβριο του 2023. Η αύξηση αυτή δεδομένου του παγώματος από το 2012 μέχρι το 2023 είναι υποχρεωτική.
Όσον αφορά στους ελέγχους, ο ΣΕΠΕ πέρσι έκανε 60.000 ελέγχους και μέσα από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που πλέον χρησιμοποιούμε και μέσα από τους προγραμματισμένους ελέγχους και μέσα από τις καταγγελίες του ίδιου του εργαζόμενου θέλουμε να έχουμε εργασιακή ειρήνη».
Στόχος μας είναι μέσα από την χρήση της ψηφιακής κάρτας, τους προγραμματισμένους ελέγχους αλλά και μέσα από τις καταγγελίες του ίδιου του εργαζόμενου να έχουμε εργασιακή ειρήνη και να προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Βάσει των ελέγχων που πλέον κάνουμε με τα ψηφιακά εργαλεία, με την ψηφιακή κάρτα 4.000 εργαζόμενοι οι οποίοι φοβόντουσαν να καταγγείλουν τον εργοδότη τους αντίστοιχα ότι δεν τους έχει δηλώσει ολικώς την εργασία τους, 4.000 εργαζόμενοι έχουν ήδη πάρει σε 212 επιχειρήσεις τα δεδουλευμένα τους. 4.000 άνθρωποι έχουν πληρωθεί γιατί ήταν υποδηλωμένοι».
Αναφορικά με το επίδομα μητρότητας, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι, στο τέλος του μήνα (Μαρτίου 2024), θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που δικαιούνται πλέον και οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες.