Randstad: Επτά στις 10 εταιρείες σχεδιάζουν να προσφέρουν υψηλότερες αποδοχές το 2024

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Randstad: Επτά στις 10 εταιρείες σχεδιάζουν να προσφέρουν υψηλότερες αποδοχές το 2024
Το 21% των εργαζομένων στη χώρα μας θεωρεί ότι οι μισθοί τους είναι υψηλότεροι από εκείνους που προσφέρουν οι ανταγωνίστριες εταιρείες και το 65% εκτιμά ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα

Τεχνολογία και πωλήσεις είναι οι κλάδοι με τις υψηλότερες αποδοχές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα HR Trends της Randstad.

Σύμφωνα με την έκθεση μισθών για το 2024, το 21% των εργαζομένων στη χώρα μας θεωρεί ότι οι μισθοί τους είναι υψηλότεροι από εκείνους που προσφέρουν οι ανταγωνίστριες εταιρείες και το 65% εκτιμά ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

Για μια ακόμη χρονιά, οι υψηλότερες οικονομικές αποδοχές προσφέρονται στον κλάδο της τεχνολογίας και των πωλήσεων, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση κατατάσσεται ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας.

Τέλος, το 72% των εταιρειών σχεδιάζει να προσφέρει υψηλότερες αποδοχές για τους εργαζομένους του το 2024, ενώ μόλις για το 17% οι μισθοί θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Εξετάζοντας τους λόγους αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος από τους εργαζόμενους, το 64% των εργαζομένων αποχωρεί από την τρέχουσα εργασία του, επειδή λαμβάνει καλύτερες μισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας από άλλον εργοδότη και το 46% αναζητά περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης σε άλλο περιβάλλον.

Παράλληλα, το 18% των εργαζομένων αποφασίζει να εγκαταλείψει την υπάρχουσα θέση εργασίας του, για να ακολουθήσει μια διαφορετική επαγγελματική πορεία, εκτός του εταιρικού περιβάλλοντος. Άλλοι λόγοι αποχώρησης είναι ο μεγάλος όγκος εργασίας (18%) και η μη ευθυγράμμιση με την κουλτούρα και τις αξίες της εταιρείας (17%).

Για τις περισσότερες εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, ο δείκτης κινητικότητας προσωπικού το προηγούμενο έτος παρέμεινε σε λογικά επίπεδα, καθώς το 70% των εταιρειών κατέγραψε ποσοστό αποχώρησης από 1% έως 15%.

Αυξήσεις μισθών 4%

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (92%) έδωσαν αυξήσεις μισθών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG. Μάλιστα το ποσοστό της αύξησης που δόθηκε κυμαίνεται στο 4% κατά μέσο όρο.

Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης στους υπαλλήλους το περασμένο έτος, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11,6% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών τους.

Σε ότι αφορά στο σκέλος των παροχών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, οι περισσότερες (το 60%) διαθέτουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης για τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 83% των επιχειρήσεων να παρέχει τα συγκεκριμένα ιδιωτικά προγράμματα στους εργαζόμενους, αμέσως μετά την πρόσληψή τους.

Εξάλλου το 93% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης υγείας και το 88% ασφάλεια ζωής.

Τέλος, πάνω από τις μισές εταιρείες που έχουν διαμορφώσει ESG στρατηγική, δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική αποδοχών και παροχών τους (για παράδειγμα αλλαγές στο πλαίσιο μεταβλητών αποδοχών των στελεχών τους, πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση ίσων αμοιβών κ.α.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΚΕΠΕ: Καμπανάκι για πληθωρισμό «τραπεζικής απληστίας» - Εξαέρωση του 34,23% των μισθών στην Ελλάδα μέσα σε 13 χρόνια

Ο «χρησμός» της ΤτΕ για την αγορά εργασίας: Τι προτείνει για μισθούς, εισφορές, κενές θέσεις και μετανάστες

Μιχαηλίδου: Πολλοί εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider