Δώρο Πάσχα, αύξηση κατώτατου και τριετίες στο μικροσκόπιο των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δώρο Πάσχα, αύξηση κατώτατου και τριετίες στο μικροσκόπιο των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας
Στο μικροσκόπιο των Επιθεωρητών θα βρεθούν σημαντικά ζητήματα που επιφέρουν υψηλά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις όπως η μη καταβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού

Σαφάρι ελέγχων πραγματοποιεί η Επιθεώρηση Εργασίας, με στόχο να διαπιστωθεί αν οι επιχειρήσεις θα ενσωματώσουν στη μισθοδοσία Απριλίου τις αυξήσεις σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και αν θα πληρώσουν εγκαίρως το Δώρο Πάσχα, με καταληκτική ημερομηνία την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου.

Ειδικά για το Δώρο, ο νόμος προβλέπει πως οι εργοδότες που δεν θα τηρήσουν την συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, εντός της οποίας πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα.

Μάλιστα η Επιθεώρηση καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία που θα διαπιστώσουν τη μη καταβολή του Δώρου, να προσφύγουν στις κατά τόπους υπηρεσίες της, ενώ σημειώνει ότι έχουν επιπλέον δικαίωμα υποβολής μήνυσης, ώστε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Στο μικροσκόπιο των Επιθεωρητών θα βρεθούν σημαντικά ζητήματα που επιφέρουν υψηλά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις όπως:

  • η μη καταβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ και του κατώτατου ημερομισθίου στα 37,07 ευρώ, που ισχύει από την 1η Απριλίου
  • η μη καταβολή της προσαύξησης των τριετιών σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο (τριετίες και μισθολογικές ωριμάνσεις).

Να σημειωθεί πως ως προϋπηρεσία, αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά από την 1.1.2024.

Μάλιστα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας καθώς «συνεχίζεται και εντείνεται» το πρόβλημα με την μη καταβολή από πολλούς εργοδότες του επιδόματος τριετιών (10% για κάθε τριετία)

- η μη καταχώρηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, έως τις 30 Απριλίου, των στοιχείων των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος 2023.

Υπενθυμίζεται πως οι ελέγχους για το 2024 θα είναι στοχευμένοι σε κλάδους που χαρακτηρίζονται για την υψηλή παραβατικότητά τους, όπως η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο, αλλά και τα εργοτάξια μεγάλων έργων, οι εταιρείες κούριερ και οι βιομηχανίες τροφίμων.

Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί περιλαμβάνουν ακόμη:

  • επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία
  • παραβατικούς εργοδότες στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, αλλά δεν έχουν συμμορφωθεί
  • επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχική βάση (κυρίως σε νησιά και μεγάλους τουριστικούς προορισμούς)
  • κλάδοι στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών
  • εταιρείες στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας
  • Κατασκευές - τεχνικά έργα, διανομείς, αλλά και βιομηχανία τροφίμων (με έμφαση στο σκέλος της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιθεώρηση Εργασίας: Μία στις δύο παραβάσεις αφορούν υπέρβαση ωραρίου - Ποιοι τίθενται στο επίκεντρο των ελέγχων

Επ. Εργασίας: Πρόστιμα και παύση εργασιών σε δεκάδες οικοδομές και εργοτάξια τον Μάρτιο

Εφορία: Χαμηλοί τζίροι από τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τι δήλωσαν το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider