Η εκπαίδευση στο χώρο εργασίας «λύση» στην έλλειψη εργατικού δυναμικού - Διστακτικές οι επιχειρήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εκπαίδευση στο χώρο εργασίας «λύση» στην έλλειψη εργατικού δυναμικού - Διστακτικές οι επιχειρήσεις
Μετεκπαίδευση κάνει πραγματικά 20% των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 60%, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Παρότι 7 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δυσκολεύονται περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν να βρουν εργατικό δυναμικό, η επανεκπαίδευση του προσωπικού τους αποτελεί «άγνωστη έννοια» για την πλειοψηφία αυτών.

Ωστόσο η ενδοεπιχειρησιακή μάθηση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της για την επιτυχή προσαρμογή των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της ΕΕ στις συνεχείς κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές και τεχνολογικές αβεβαιότητες.

Όπως αναφέρει η έρευνα πεδίου της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, καταλύτης για την υπέρβαση του προβλήματος των κενών θέσεων εργασίας, κυρίως για θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, αναδεικνύεται η εκπαίδευση στο χώρο εργασίας.

Ειδικότερα, βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαίδευση στο προσωπικό τους (σχεδόν 1/3 του τομέα) επιτυγχάνουν υψηλότερη κάλυψη θέσεων εργασίας (σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων).

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τυπική εκπαίδευση κάλυψαν επιτυχώς σχεδόν το 80% των θέσεων που αναζήτησαν, έναντι 70% για αυτές που προσφέρουν μόνο εμπειρική εκπαίδευση και κάτω από 60% για εκείνες που δεν προσφέρουν καμία εκπαίδευση. Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί ότι η ένταση της κατάρτισης στον χώρο εργασίας ενέχει οφέλη παραγωγικότητας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, βάσει των εκτιμήσεων της ΕΤΕ, η αύξηση των εκπαιδευτικών ωρών κατά 1% αυξάνει την παραγωγικότητα εργασίας κατά αντίστοιχο ποσοστό (1%) σε ορίζοντα τετραετίας.

Ωστόσο, ενώ οι δράσεις εκπαίδευσης που προσφέρουν οι επιχειρήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η ένταση του προβλήματος απαιτεί πιο συνολική αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική σχέση ανεργίας και κενών θέσεων εργασίας για την Ελλάδα (καμπύλη Beveridge), η δυσκολία κάλυψης θέσεων αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά όσο η ανεργία θα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μόλις 2 στις 10 επιχειρήσεις εκπαιδεύουν το προσωπικό τους

Στο ζήτημα της εκπαίδευσης του προσωπικού από τις ίδιες τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΜΕ.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν οι επιχειρήσεις στο θέμα της εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος». Στην ομιλία του ανέφερε πως ενώ μέχρι σήμερα η δημόσια συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τις δεξιότητες, τώρα πλέον μιλάμε για έλλειψη χεριών.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε ότι η χώρα μας εισέρχεται σε μία φάση «όπου θα έχουμε λιγότερα εργατικά χέρια» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε πως θα κρατήσουμε κοντά μας εκπαιδευμένους ανθρώπους». Μίλησε ακόμα για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες «εκπαιδεύουν τους ανθρώπους και μετεκπαιδεύουν τους ανθρώπους τους πολύ λιγότερο από ό,τι στις περισσότερες συγκρίσιμες χώρες της ΕΕ. Τα νούμερα που μαζεύουμε στον ΣΕΒ είναι ότι μετεκπαίδευση κάνει πραγματικά 20% των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 60%».

Τέλος, ως ένα πρακτικό μέτρο άμεσης εφαρμογής, ο κ. Παπαλεξόπουλος πρότεινε την επαναφορά της πρακτικής άσκησης (διάρκειας 3-6 μηνών) από τους σπουδαστές διάφορων Σχολών στις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Με ανεργία 11%, οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό - Η εκπαίδευση ως αντίδοτο

«Αιμορραγούν» λιανεμπόριο και εστίαση από την έλλειψη προσωπικού – Η αγορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

WorkInGreece: Η πλατφόρμα που φέρνει 12.000 εργαζόμενους από τρίτες χώρες στο «κατώφλι» των ελληνικών επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider