Εκκρεμείς φορο-υποθέσεις: Πώς κλείνουν με «κούρεμα» φόρων και προστίμων έως και 75%

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκρεμείς φορο-υποθέσεις: Πώς κλείνουν με «κούρεμα» φόρων και προστίμων έως και 75%
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες φορολογούμενους με υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια και το ΣτΕ – Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις, οι δόσεις και οι εκπτώσεις.

Ανοιχτή θα παραμείνει για λίγες ακόμα ημέρες η πόρτα της εξώδικης επίλυσης των φορολογικών διαφορών για τους φορολογούμενους που έχουν φορολογικές υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Όσοι υποβάλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής θα κερδίσουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως και κατά 75% και ρύθμιση των οφειλών που έχουν προκύψει μετά το φορολογικό έλεγχο σε έως 24 δόσεις. Θα πρέπει όμως μέσα σε πέντε ημέρες από το συμβιβασμό να καταβάλλουν το 30% της οφειλής. Το υπόλοιπο, μπαίνει σε δόσεις.

Η ρύθμιση αφορά υποθέσεις φορολογικών διαφορών οι οποίες κατέληξαν στα δικαστήρια καθώς απορρίφθηκαν εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείς και των διοικητικών δικαστηρίων έως τις 29 Ιουνίου 2024, ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και για υποθέσεις για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση και απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους.

Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης διαφορών ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2024. Για όσο διάστημα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των Επιτροπών, η δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του αρμοδίου τακτικού διοικητικού δικαστηρίου αναστέλλεται. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία.

Η διαδικασία

Για να κλείσουν οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μακριά από τις δικαστικές αίθουσες ακολουθείται η εξής διαδικασία:

1. Υποβάλλεται αίτηση, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο www.eefdd.gr και λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό φακέλου.

2. Η Επιτροπή αποφαίνεται κατά πλειοψηφία. Στην περίπτωση που η Επιτροπή κρίνει απαράδεκτη την αίτηση, κοινοποιεί στον αιτούντα πρακτικό ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης. Εφόσον η αίτηση κριθεί παραδεκτή οι ισχυρισμοί εξετάζονται με βάση τη νομολογία και την πάγια πρακτική της Φορολογικής Διοίκησης. Στις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση μπορεί να γίνει μερικά ή ολικά δεκτή.

Το «κούρεμα» της οφειλής

3. Με την επίλυση της διαφοράς και εφόσον καταβληθεί από το φορολογούμενο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα η οποία ανέρχεται σε:

  • 75% εάν η οφειλή καταβληθεί σε 1 δόση,
  • 65% εάν η οφειλή καταβληθεί σε 2-4 δόσεις,
  • 55% σε 5 -8 δόσεις,
  • 50% σε 9-12 δόσεις,
  • 45% σε 13-16 δόσεις,
  • 40% σε 17 – 20 δόσεις
  • 35% σε 21 -24 δόσεις.

4. Εάν δεν καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής, ή χαθούν δύο συνεχόμενες δόσεις ή η δύο τελευταίες ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορο-πρόστιμα έως 5.000 ευρώ σε 15 κατηγορίες επαγγελματιών

Εφορία: Διπλό πρέσινγκ στους μεγαλοοφειλέτες – Στο ηλεκτρονικό σφυρί ακίνητα – στα «μανταλάκια» ονόματα και χρέη

Εξαήμερη εργασία: Από πότε ξεκινά, ποιους αφορά και πώς θα πληρώνεται

gazzetta
gazzetta reader insider insider