Οι επτά «χρησμοί» της Τράπεζας της Ελλάδος για την αύξηση της απασχόλησης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επτά «χρησμοί» της Τράπεζας της Ελλάδος για την αύξηση της απασχόλησης
Δεδομένης και της στενότητας στην αγορά εργασίας, η ΤτΕ προτείνει νέες πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στη διατηρήσιμη αύξηση της απασχόλησης. «Κλειδί» η ένταξη στο εργατικό δυναμικό γυναικών, νέων και ατόμων με αναπηρία, η ενσωμάτωση μεταναστών και η αντιστοίχιση δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς.

Η ελληνική αγορά εργασίας σημείωσε τα τελευταία χρόνια ισχυρή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 9,6% τον Ιούνιο, τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης της συνολικής απασχόλησης, παράλληλα με τη βελτίωση σημαντικών επιμέρους δεικτών, όπως την υποχώρηση του ποσοστού μακροχρόνιας ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι τον Ιούνιο ανήλθαν σε 4.293.899 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 79.229 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 (1,9%) και κατά 41.192 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2024 (1,0%).

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 456.663 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 85.865 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 (-15,8%) και κατά 30.629 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2024 (-6,3%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.027.673, σημειώνοντας μείωση κατά 16.999 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 (-0,6%) και κατά 12.838 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2024 (-0,4%).

Ωστόσο, για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να επιτευχθεί σύγκλιση προς το μέσο όρο της ευρωζώνης, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η αύξηση της απασχόλησης με ρυθμούς ανάλογους με αυτούς που καταγράφηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, επισημαίνει στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεδομένης και της στενότητας στην αγορά εργασίας, η οποία προσεγγίζει ιστορικώς υψηλά επίπεδα, η ΤτΕ προτείνει νέες πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στη διατηρήσιμη αύξηση της απασχόλησης, θα περιορίσουν τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και θα διευρύνουν το εργατικό δυναμικό:

1. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις ομάδες του πληθυσμού που παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, όπως μεταξύ άλλων οι γυναίκες, οι νέοι και τα άτομα με αναπηρία, καθώς και στους κλάδους που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στενότητας, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι κατασκευές και η μεταποίηση.

2. Σημαντικό ρόλο στη σύζευξη των αναγκών της αγοράς εργασίας με τις δεξιότητες των εργαζομένων έχει η διά βίου εκπαίδευση, και ιδιαίτερα η τεχνική εκπαίδευση, ενώ και τα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να συμβάλουν στην απόκτηση και αναβάθμιση δεξιοτήτων και στην εύρεση εργασίας, καθώς και στην ενσωμάτωση των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας.

3. Για να καλυφθεί το καίριο κενό εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην εγχώρια αγορά εργασίας, είναι σημαντική η ενσωμάτωση μεταναστών, καθώς και η θέσπιση κινήτρων για την αντιστροφή του brain drain και την προσέλκυση εξειδικευμένων μεταναστών. Ωστόσο, πρέπει να οριστεί το θεσμικό πλαίσιο για τις μεταναστευτικές εισροές και να χαραχθούν οι στρατηγικές και οι πολιτικές για τη σταδιακή και επιτυχή ένταξή τους στην κοινωνία.

4. Χρειάζεται επίσης να ενισχυθούν οι μηχανισμοί για την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.

5. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους καθιστά επιτακτικά αναγκαία τη μείωση ή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

6. Εξίσου απαραίτητες είναι οι παρεμβάσεις για να ενισχυθεί το πλέγμα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, διευκολύνοντας την ένταξη και παραμονή του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι για την καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

7. Οι πόροι του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αύξηση των επενδύσεων και στη δημιουργία νέων, υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, που θα οδηγήσουν σε υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη, βελτίωση της αγοράς εργασίας και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Κέρδη 2,396 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο και ανοδική αναθεώρηση στόχων για το έτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider