Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στο τεκμήριο εισοδήματος - Tο φθινόπωρο τα αποκαλυπτήρια των παρεμβάσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες αλλαγές εξετάζονται στο τεκμήριο εισοδήματος - Tο φθινόπωρο τα αποκαλυπτήρια των παρεμβάσεων
«Μερεμέτια» στα κριτήρια προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Στην επανεξέταση όλων των κριτηρίων προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στα τέλη Αυγούστου.

Χωρίς να αλλάζει ο βασικός κορμός του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης των επαγγελματιών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα εξετάσει αλλαγές στα κριτήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος τα οποία αφορούν το τζίρο, το κόστος μισθοδοσίας τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζομένων ως βασικές παραμέτρους προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Στις παρεμβάσεις που θα βρεθούν στο τραπέζι περιλαμβάνονται ακόμη ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος, βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος αλλά και μείωση της επιβάρυνσης που θα προκληθεί μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

Ειδικότερα στο μικροσκόπιο του YΠΕΘΟ θα βρεθούν:

- Η προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας η οποία επιβαρύνει όσους απασχολούν προσωπικό.

- Η προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του ύψους του ετήσιου τζίρου κάθε επιτηδευματία. Το τεκμαρτό εισόδημα όπως διαμορφώνεται με βάση τον ετήσιο κατώτατο μισθό ή, αν υπάρχει προσωπικό, με βάση τον υψηλότερο μισθό που καταβάλλεται από την επιχείρηση και όπως έχει προσαυξηθεί κατά το 10% του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης, αν αυτή απασχολεί προσωπικό, προσαυξάνεται περαιτέρω κατά το 5% του ποσού κατά το οποίο ο ετήσιος τζίρος της δραστηριότητας της επιχείρησης με τα περισσότερα έσοδα υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο που αντιστοιχεί στον Κωδικό Αριθμό (ΚΑΔ) της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Στίγμα των παρεμβάσεων οι οποίες θα νομοθετηθούν το φθινόπωρο, είναι πιθανόν να δώσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις και κινήσεις αποκατάστασης πιθανών αδικιών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστο Δήμα, οι αλλαγές θα νομοθετηθούν πριν το τέλος του έτους ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ΑΑΔΕ να προσαρμόσει τα συστήματά της στα νέα δεδομένα, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του επόμενου έτους. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την 1η Μαρτίου με ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς παρατάσεις έως τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Οι μεταβιβάσεις «ζεσταίνουν» τα κρατικά ταμεία – Πάνω από 340 εκατ. ευρώ οι φόροι από αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές 

Εστίαση: Νέου τύπου ταμειακές μηχανές κλείνουν «παράθυρα» φοροδιαφυγής – Τι αλλάζει από 1η Αυγούστου

Εφορία: Αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ για συνεπείς επαγγελματίες και επιχειρήσεις 

gazzetta
gazzetta reader insider insider