Εστίαση: Νέου τύπου ταμειακές μηχανές κλείνουν «παράθυρα» φοροδιαφυγής – Τι αλλάζει από 1η Αυγούστου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εστίαση: Νέου τύπου ταμειακές μηχανές κλείνουν «παράθυρα» φοροδιαφυγής – Τι αλλάζει από 1η Αυγούστου
Ταβέρνες, εστιατόρια και όσα καταστήματα σερβίρουν γεύματα ή φαγητό σε τραπέζι θα πρέπει να λειτουργούν με νέους φορολογικούς μηχανισμούς. Χωρίς IRIS ένας στους δυο επαγγελματίες, προθεσμία για σύνδεση έως 31 Αυγούστου. Πρόστιμα από 1η Σεπτεμβρίου.

Τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής στον κλάδο της εστίασης επιχειρεί να κλείσει η ΑΑΔΕ με την υποχρεωτική εγκατάσταση από την 1η Αυγούστου νέων ταμειακών μηχανών. Ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί, μπυραρίες και όσα καταστήματα σερβίρουν γεύματα ή φαγητό σε τραπέζι θα πρέπει να λειτουργούν με τους νέου τύπου μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή, εναλλακτικά, να συνάψουν σύμβαση με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Με τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις, ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός κατά τη διενέργεια ελέγχων, ειδικά το καλοκαίρι στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, έχει εντοπίσει περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται μηχανισμοί οι οποίοι δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, ενώ καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον ΦΗΜ, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη και διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων.

Με βάση την απόφαση της ΑΑΔΕ, στη λίστα με τους υπόχρεους χρήσης των νέων μηχανισμών περιλαμβάνονται:

- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου

- Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου

- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών τουλάχιστον οργάνων με παροχή σερβιρίσματος

- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, ψησταριά, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων με παροχή σερβιρίσματος

- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ – φουντ), με παροχή σερβιρίσματος

- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από κέντρο διασκέδασης – κοσμική ταβέρνα

- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από οινεστιατόριο ή οινομαγειρείο (οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς προσωπικό)

- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από πιτσαρία, με παροχή σερβιρίσματος

- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα, με παροχή σερβιρίσματος

- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από ουζερί, μεζεδοπωλείο, τσιπουράδικο, ζυθοπωλείο με παροχή σερβιρίσματος

- Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος

Εξαιρέσεις

Από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εξαιρούνται επιχειρήσεις εστίασης, που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.

Επαγγελματίες - IRIS

Στο μεταξύ, στις 31 Αυγούστου 2024 λήγει η προθεσμία για τη σύνδεση των επαγγελματικών λογαριασμών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα IRIS με τα στοιχεία να δείχνουν ότι μόλις 15.000 ελεύθεροι επαγγελματίες προστέθηκαν τον Ιούλιο στο σύστημα IRIS, φτάνοντας τους 357.000 σε σύνολο 800.000 υπόχρεων. Αυτό σημαίνει πως περίπου 460.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ή περισσότεροι από 1 στους 2 υπόχρεους θα πρέπει να συνδεθούν με το σύστημα μέσα στον Αύγουστο για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ με «καμπάνα» 1.000 ευρώ κινδυνεύουν και όσοι δεν δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider