Σε last minute κρατήσεις και... προσφορές ποντάρουν Μύκονος και Σαντορίνη τον Αύγουστο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε last minute κρατήσεις και... προσφορές ποντάρουν Μύκονος και Σαντορίνη τον Αύγουστο
Μικρή κόπωση εμφανίζουν οι δύο premium προορισμοί της χώρας. Η κλιματική κρίση απομακρύνει τους τουρίστες από τον Αύγουστο.

Σε last minute κρατήσεις και μέσω προσφορών ποντάρουν οι δύο premium προορισμοί της χώρας, Μύκονος και Σαντορίνη για τον Αύγουστο, καθώς η κόπωση που χαρακτήρισε την περσινή χρονιά δείχνει να συνεχίζει και φέτος. Ο Αύγουστος δείχνει να μην εκπληρώνει τις υψηλές προσδοκίες ευρύτερα του τουριστικού κλάδου, καθώς η κλιματική αλλαγή απομακρύνει τους τουρίστες από την επιλογή των αυγουστιάτικων διακοπών.

Κόπωση σε Μύκονο και Σαντορίνη

Στην περίπτωση της υποτονικότητας των δύο premium προορισμών, ενδεικτική αποδεικνύεται μια απλή αναζήτησή στην πλατφόρμα της Booking για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου όπου μαρτυρά ότι Μύκονος και Σαντορίνη υστερούν σε πληρότητες έναντι άλλων δημοφιλών προορισμών του Αιγαίου είτε στα Δωδεκάνησα είτε στις Κυκλάδες.

Για την ακρίβεια, για την εβδομάδα 5 - 11 Αυγούστου η πληρότητα στη Μύκονο, βάσει της πλατφόρμας της Booking, φτάνει λίγο πάνω από το 80%, συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το 83% του συνόλου των καταλυμάτων δεν είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση. Αντίστοιχα για την επόμενη εβδομάδα μόλις το 73% του συνόλου των καταλυμάτων φαίνεται να είναι πλήρες.

Εκ των 70 πρώτων καταλυμάτων που εμφανίζονται μάλιστα τα 24 είναι σε προσφορά, προσφέροντας έκπτωση περιορισμένου χρόνου που ξεκινά από 10% και φτάνει ανά περιπτώσεις και το 50%.

Αντίστοιχα στη Σαντορίνη, βάσει των στοιχείων της δημοφιλούς πλατφόρμας κρατήσεων, την εβδομάδα 5 με 11 Αυγούστου η πληρότητα των καταλυμάτων που διατίθενται μέσω booking φτάνει το 85%, ενώ για την εβδομάδα 12 -18 Αυγούστου φτάνει μόλις το 81%. Και στην Σαντορίνη εντοπίζονται δε 17 καταλύματα εκ των πρώτων 70 που προσφέρουν διαμονή σε προσφορά με τις εκπτώσεις να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Εν αντιθέσει σε άλλους προορισμούς, όπως η Πάρος και η Νάξος, η πληρότητα των καταλυμάτων της Booking φτάνει το 93%, στη Ρόδο και στην Κω το 94% ενώ ακόμη υψηλότερη κινείται σε νησιά με μικρότερη διαθεσιμότητα καταλυμάτων όπως η Κύθνος που φτάνει το 98%.

Μεσοσταθμικά στις Κυκλάδες φτάνει στο 91% για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και στο 89% για την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Ακόμα και στην Πελοπόννησο, εν μέσω Δεκαπενταύγουστου η πληρότητα των καταλυμάτων της booking ανέρχεται σε 92%.

Πέρα από τις επιδόσεις του Αυγούστου βέβαια να θυμίσουμε ότι και το προηγούμενο διάστημα, από τα στοιχεία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport, προέκυπτε μικρή σε επίπεδο διεθνούς κίνησης για τους δύο αυτούς προορισμούς. Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου οι επιβάτες εξωτερικού εμφάνισαν υστέρηση της τάξης του 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 στη Μύκονο, ενώ, αρνητικό πρόσημο, με μικρότερη, ωστόσο, απόκλιση συγκριτικά με πέρυσι, στο μείον 1%, παρουσίασε και η διεθνής επιβατική κίνηση στη Σαντορίνη. Αντίστοιχα και τον Ιούνιο η κίνηση εξωτερικού έδειξε να υπολείπεται -3,7% από τον Ιούνιο του 2023, γεγονός που σε συνδυασμό με την κίνηση εσωτερικού που παρουσίασε άνοδο μείωσε την υστέρηση τον συγκεκριμένο μήνα στο -0,8%.

Απομακρύνονται οι τουρίστες από τον Αύγουστο

Παρότι η συνθήκη δείχνει να επιβαρύνει περισσότερο τους δύο δημοφιλείς προορισμούς, ο Αύγουστος κατά γενική ομολογία δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στις εκτιμήσεις. Βασικός λόγος είναι η κλιματική αλλαγή και οι παρατεταμένοι καύσωνες που ήδη από πέρυσι έδειξαν να απομακρύνουν τους τουρίστες από τις αυγουστιατικές διακοπές. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο, αναφέρουν ότι μπορεί να επηρέασε και το φαινόμενο των υψηλών τιμών που σε συνδυασμό με την γενικότερη ακρίβεια, έστρεψε αρκετούς Έλληνες προς το εξωτερικό ή προς ηπειρωτικούς προορισμούς.

Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι οι επόμενοι δύο μήνες, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος δείχνουν ιδιαίτερη δυναμική, επιβεβαιώνοντας το γεγονός της επέκτασης της σεζόν. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, καλές πληρότητες εμφανίζει ήδη ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, ενώ γίνεται προσπάθεια και για τον πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι υψηλές πληρότητες της Αθήνας, η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου και το προβάδισμα των Airbnb

Ο «υπνοτουρισμός» είναι το νέο travel trend

ΠΟΞ: Νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων θα σημειώσει ο ελληνικός τουρισμός το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider