Νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση ενιαίου κανονισμού παροχών του e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας μέσα στο φθινόπωρο. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που εκκρεμεί από το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου, με στόχο να εναρμονιστούν οι παροχές σε χρήμα από ταμείο σε ταμείο και οι διαφορετικές προϋποθέσεις χορήγησής τους.
Στόχος είναι οι ενιαίοι κανονισμοί να είναι, όσο το δυνατόν, δημοσιονομικά ουδέτεροι, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με το κόστος που έχουν τώρα. Αυτό σημαίνει πως οι αλλαγές που θα υπάρξουν θα είναι πιο «επώδυνες» για τους ασφαλισμένους των προνομιούχων ταμείων (ΔΕΚΟ και τραπεζών) που θα δουν τις παροχές τους να «ψαλιδίζονται» και να εξισώνονται με τα όρια που ισχύουν στο ΙΚΑ. Συνεπώς κάποιοι θα χάσουν αρκετά προνόμια, όμως οι περισσότεροι ασφαλισμένοι θα κερδίσουν έστω και λίγα.
Παρότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ενοποιηθεί στον ΕΦΚΑ εδώ και επτά έτη, παροχές όπως τα επιδόματα ασθένειας, μητρότητας, εργατικών ατυχημάτων, εξόδων κηδείας και κατασκήνωσης συνεχίζονται να δίνονται με βάση τους κανόνες του κάθε ταμείου.
«Αυτή την στιγμή οι δαπάνες για ασθένεια, λοχεία κλπ. δίνονται με τους κανόνες των παλιών ταμείων, παρότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν όλοι με τους ίδιους κανόνες. Η προσαρμογή θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, που σημαίνει πως κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν. Πάντως η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων θα κερδίσουν, αλλά μικρά ποσά» δήλωσε πρόσφατα στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.
Το «χάσμα» των παροχών από ταμείο σε ταμείο
Σύμφωνα με το πόρισμα ειδικής επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στις παροχές από ταμείο σε ταμείο, με πιο ευνοημένα τα ταμεία των ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Δημοσίου και Μηχανικών. Στον αντίποδα, τις μικρότερες παροχές έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μη-μισθωτές ασφαλισμένες, που λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας και λοχείας (150 ευρώ το μήνα για 4 μήνες οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ, 200 ευρώ το μήνα για 4 μήνες οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ και 486 ευρώ εφάπαξ οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ). Αντίθετα οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους.
Αντίστοιχα στα έξοδα κηδείας τη μικρότερη παροχή έχει ο ΟΑΕΕ (762 ευρώ), ακολουθεί ο ΟΓΑ με 800 ευρώ, το ΙΚΑ με 843 ευρώ, το Δημόσιο με 1.000 ευρώ, ενώ τα ταμεία των τραπεζών, ΔΕΚΟ και επιστημόνων (ΕΤΑΑ) λαμβάνουν από 1.500 έως 3.000 ευρώ.
Στα επιδόματα κατασκήνωσης υπάρχουν ταμεία που καταβάλλουν έως 900 ευρώ, ενώ στο τ. ΙΚΑ είναι 600 ευρώ έπειτα από αίτηση στη ΔΥΠΑ με εισοδηματικά κριτήρια.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι προϋποθέσεις για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.