Έρχεται νέα πλατφόρμα που θα «παντρεύει» προσφορά και ζήτηση εργασίας - Πώς θα λειτουργεί

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται νέα πλατφόρμα που θα «παντρεύει» προσφορά και ζήτηση εργασίας - Πώς θα λειτουργεί
Η νέα πλατφόρμα θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά και θα κάνει το matching μεταξύ υποψήφιων εργαζόμενων και επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις - Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο Μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας

Πρωτοβουλία για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στη χώρα μας αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, βασιζόμενη στο επιτυχημένο μοντέλο της πλατφόρμας JobMatch της ΔΥΠΑ και σε συνάρτηση με τον Μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας. Η νέα πλατφόρμα θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο σύζευξης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, για την κάλυψη των αναγκών προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η καινούργια πλατφόρμα θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά και θα κάνει το matching μεταξύ υποψήφιων εργαζόμενων και επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό, σε κάθε κλάδο της οικονομίας.

Μάλιστα την επέκταση της πλατφόρμας JobMatch που σήμερα «παντρεύει» την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, είχε προαναγγείλει η ίδια η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.

«Αισθάνομαι ότι αυτό είναι κάτι που λείπει από τη χώρα, ένας κεντρικός μηχανισμός που θα “παντρεύει” προσφορά και ζήτηση εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός, αναφερόμενη στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ που «τρέχει» από τις 13 Μαΐου 2024.

Παράλληλα με την αντιμετώπιση του φαινομένου των κενών θέσεων, το υπουργείο προωθεί την αναβάθμιση των δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, ώστε να εντοπίζονται οι ανάγκες της αγοράς εργασίας σε ειδικότητες αιχμής και να κατευθύνεται η εκπαίδευση στο ζητούμενο πεδίο (σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας).

Σύζευξη εργοδοτών - εργαζομένων

Στόχος είναι η νέα πλατφόρμα να αποτελέσει ένα κεντρικό σημείο σύζευξης μεταξύ εργοδοτών - εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, που θα συνδράμει στην αύξηση της απασχόλησης ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, όπου οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Η αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων στην Ελλάδα συνιστά πρόκληση για τη νέα υπουργό, όπως ανέφερε και στη συνεδρίαση της EPSCO, σκιαγραφώντας τις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει:

- Ενίσχυση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας για την παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας και των διαθέσιμων δεξιοτήτων ανά φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

- Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση με προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης ανέργων και εργαζομένων με ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

- Ανάπτυξη διαδικτυακών πλατφορμών, όπως το JobMatch, το οποίο συνδέει άμεσα άτομα που αναζητούν εργασία με επιχειρήσεις.

- Μεγαλύτερη συμμετοχή νέων και ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας.

Πώς λειτουργεί το JOBmatch

Υπενθυμίζεται πως η χρήση του καινοτόμου ψηφιακού εργαλείου της ΔΥΠA JOBmatch είναι πολύ απλή, χωρίς κόστος και ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 5 λεπτά, καθώς κάθε υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα από την εφαρμογή μόλις μία επιχείρηση τον επιλέξει για συνέντευξη και έχει την επιλογή αποδοχής ή απόρριψης της πρόσκλησης.

Οι επιχειρήσεις δημιουργούν δωρεάν στην πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr το προφίλ τους και αναζητούν άμεσα υπάλληλο από τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, επιλέγοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως είναι ενδεικτικά η ειδικότητα, η επιλογή τύπου εργασίας (μόνιμη, εποχική, άλλη), η ημερομηνία έναρξης εργασίας και το εύρος μισθού.

Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης, μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή JOBmatch που είναι διαθέσιμη σε Android (Google Play Store) και IOS (Apple App Store), να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση φίλτρων, όπως είναι για παράδειγμα τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν, το ωράριο, η περιοχή, το εύρος μισθού και η ημερομηνία διαθεσιμότητας.

Η πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr, παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ώστε να τους επιλέξουν - και στη συνέχεια να προτείνουν ημέρα και ώρα συνέντευξης.

Παράλληλα, κάθε υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα από την εφαρμογή JOBmatch, μόλις μια επιχείρηση τον επιλέξει για συνέντευξη και έχει την επιλογή αποδοχής ή απόρριψης της πρόσκλησης. Σε περίπτωση αποδοχής, η επιχείρηση βλέπει τα στοιχεία του και επικοινωνεί μαζί του για την πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ιστορικά υψηλά η στενότητα στην αγορά εργασίας - Αυξήθηκαν 115% οι κενές θέσεις σε έναν χρόνο

ΔΥΠΑ: Ξεκινά η επιλογή προγραμμάτων κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες

gazzetta
gazzetta reader insider insider