Επιχειρήσεις: Έρχεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρήσεις: Έρχεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση
Από τις αρχές του 2025 η ενεργοποίηση του μέτρου. Σταδιακά, ανάλογα με τον τζίρο, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2025 με την εφαρμογή του να είναι σταδιακή ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση εξετάζεται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια να είναι υποχρεωτικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στη συνέχεια θα πάρουν σειρά οι μικρότερες εταιρείες ανάλογα με τον τζίρο τους, ενώ το σχέδιο προβλέπει την ένταξη στο μέτρο και των πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα «κλειδώσει» μόλις οι Βρυξέλλες ανάψουν το «πράσινο φως» στο αίτημα που έχει υποβάλει η Αθήνα για υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο και σήμερα, που το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, χιλιάδες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους αποκλειστικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και ωφελούνται από τα φορολογικά κίνητρα τα οποία ισχύουν μέχρι και το φορολογικό έτος 2024 και προβλέπουν «κούρεμα» του χρόνου παραγραφής των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, επιστροφή φόρων μέσα σε 45 ημέρες, δαπάνες ηλεκτρονικής τιμολόγησης μετράνε διπλές και αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Περιορίζεται κατά 2 έτη η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

2. Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

3. Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

4. Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει ενημερώσεις σε επιχειρήσεις για τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τα οποία θα γίνουν υποχρεωτικά από τον Ιανουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξελίξεις για τον πέμπτο πόλο – Οι χρησμοί για την οικονομία – Μήνας αποφάσεων για την ΕΤΕ

Πράσινα τιμολόγια: Οι χρεώσεις για τον Σεπτέμβριο – Στα 1–1,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση

Ποιες προκλήσεις βάζουν «τρικλοποδιά» στην εστίαση – Αβέβαιη η επόμενη μέρα για τους επιχειρηματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider