Πακέτο ΔΕΘ: Αποκαλυπτήρια για τις παρεμβάσεις σε μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πακέτο ΔΕΘ: Αποκαλυπτήρια για τις παρεμβάσεις σε μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους
Εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά.

Τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ, τα οποία αφορούν τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις εισοδηματικές ενισχύσεις στους συνταξιούχους αλλά και τις μειώσεις φόρων για ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες, θα εξειδικεύσουν σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.

Ειδικότερα θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες για:

- Τη μείωση κατά 1 μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών από τις αρχές του 2025. Συνολικά επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν περίπου 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

- Τις αυξήσεις σε περίπου 700.000 δημόσιους υπαλλήλους καθώς τον ερχόμενο Απρίλιο, με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, θα υπάρξει ανάλογη προσαρμογή και στον εισαγωγικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

- Τις παρεμβάσεις για ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση. Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

- Τις φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. Επίσης, απαλλάσσονται από το φόρο επί των μισθωμάτων για 3 χρόνια, οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή όσοι μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Ακόμη, δρομολογείται πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.

- Τη διεύρυνση των κινήτρων για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα. Επίσης, περιορίζεται στις 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρίας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.

- Τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.

- Την υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Το ίδιο ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dimand: Οι μισθωτές του «Hub 26», η ΔΕΘ, το SkyLine – Ετοιμάζει «έξοδο» από Πύργο Πειραιά

Τράπεζες: Ανάσα στη στεγαστική πίστη θα δώσει το «Σπίτι μου 2» - Δάνεια 405 εκατ. από το αρχικό πρόγραμμα μέχρι τέλος Ιουλίου

Προς μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες - Στα μέσα Σεπτεμβρίου το κουπόνι για γρήγορο Internet

gazzetta
gazzetta reader insider insider