Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος - Τι έρχεται για νέους γονείς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος - Τι έρχεται για νέους γονείς
Μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα ενσωματώνει φοροελαφρύνσεις για ακίνητα και διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις. 

Στα σκαριά βρίσκεται ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ενσωματώνει τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ. Οι νέες ρυθμίσεις που θα πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή, μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, φέρνουν μεταξύ άλλων τριετή φοροαπαλλαγή για κενά ακίνητα, μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες, διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματίες με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, πάγωμα του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για οικειοθελείς χρηματικές παροχές του εργοδότη σε νέους γονείς.

Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις θα προβλέπουν τα εξής:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 και διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα που αφορούν:

- Μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους.

- Μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Με το ισχύον σύστημα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).

- Αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ. Επισημαίνεται ότι σήμερα σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει επιβάλλεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς

2. Έκπτωση ΕΝΦΙΑ. Διπλασιάζεται από το 10% στο 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ οι οποίοι έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα).Για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10% ενώ, εάν δεν φροντίσουν να τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις ζημιές.

3. Ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών. Απαλλαγή για τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος για ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν κλειστά ακίνητα ή θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες. Προϋπόθεση το ακίνητο να είναι κενό όπως προκύπτει από το Ε2 ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ. και να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις. Έτσι ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα θα έχει ετήσιο όφελος 1.800 ευρώ ή 5.400 ευρώ στην τριετία ενώ για μηναίο μίσθωμα 1.660 ευρώ ή 20.000 ευρώ το χρόνο το όφελος διαμορφώνεται σε 4.600 ευρώ.

4. ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. «Πάγωμα» του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το τέλος του 2025, μέτρο που θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής.

5. Νέοι γονείς. Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων των οικειοθελών χρηματικών παροχών από εργοδότη σε νέο γονέα για το χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

6. Επιχειρήσεις. Φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

7. Ασφάλιστρα. Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% των συμβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

8. Γιατροί ΕΣΥ. Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών γιατρών του ΕΣΥ με συντελεστή 22%.Το μηναίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα μέτρα για επιχειρήσεις, καινοτομία, αγρότες και τουρισμό – Τι αλλάζει σε κίνητρα και φόρους και πότε ξεκινούν

Γίνεται της αναβαθμίσεως – Περισσότερες εγγυήσεις για τα κόκκινα - Οι άδειες της Επιτροπής

Ακίνητα: Ράλι τιμών (και) στην εξοχική κατοικία – Ποιες περιοχές ξεχωρίζουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider