Πώς και πότε θα καταβληθεί η έκτακτη εισφορά από τα διυλιστήρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς και πότε θα καταβληθεί η έκτακτη εισφορά από τα διυλιστήρια
Πρώτα η πληρωμή επιδομάτων 243 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους και ευάλωτους και μετά η είσπραξη του φόρου.

Έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις θα λάβουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα σχεδόν 1,9 εκατ. πολίτες. Το ποσό που θα μοιραστούν ανέρχεται συνολικά σε 243 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τον έκτακτο φόρο που επιβάλλεται στα «υπερκέρδη» των διυλιστηρίων για το 2023.

Ωστόσο, το κράτος πρώτα θα πληρώσει τα επιδόματα στους δικαιούχους και μετά, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2025, θα εισπράξει την έκτακτη εισφορά από τις εταιρείες διύλισης. Σύμφωνα με την απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Δήμας, η σχετική δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2023 θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ η καταβολή της πραγματοποιείται εφάπαξ έως την 28η Φεβρουαρίου 2025. Για τις περιπτώσεις που το φορολογικό έτος αρχίζει εντός του 2023 και λήγει σε ημερομηνία διαφορετική της 31ης Δεκεμβρίου 2023, η προσωρινή εισφορά καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

Πώς υπολογίζεται

Η εισφορά θα υπολογιστεί με συντελεστή 33% στα κέρδη που υπερβαίνουν κατά 20% το μέσο όρο των ετών 2018- 2021. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος συστάθηκε ή διεξάγει εργασίες μετά το φορολογικό έτος 2018, το ποσό προσαρμόζεται αναλόγως των ετών λειτουργίας του, ήτοι, το άθροισμα των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των ετών λειτουργίας του υπόχρεου διαιρείται με τον αριθμό των ετών αυτών.

Υπόχρεοι

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης και καταβολής της προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης είναι νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, καθώς και μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά 75% τουλάχιστον προέρχονται από τις εξής οικονομικές δραστηριότητες,

α) εξόρυξη λιθάνθρακα,

β) εξόρυξη λιγνίτη,

γ) άντληση αργού πετρελαίου,

δ) άντληση φυσικού αερίου,

ε) παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωκοποίησης),

στ) παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Διαδικασία υποβολής

Με την υποβολή της δήλωσης βεβαιώνεται η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στην αρμόδια υπηρεσία και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία καταβάλλεται η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Ποιοι θα ενισχυθούν

Από την έκτακτη φορολόγηση στις εταιρείες διύλισης θα ενισχυθούν τα Χριστούγεννα 1.870.000 πολίτες και συγκεκριμένα:

- 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα από συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που δεν θα λάβουν αύξηση και θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς έως 200 ευρώ. Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ. Όσων το άθροισμα των κύριων συντάξεων είναι μεγαλύτερο από 700 ευρώ και έως 1.100 ευρώ θα λάβουν 150 ευρώ ενώ για άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.100 ευρώ και έως τα 1.600 ευρώ, το επίδομα ανέρχεται σε 100 ευρώ.

- 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση του επιδόματος.

- 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

- 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda - Ελληνικό: Πώς προχωρούν «Ellinikon Mall» και «Riviera Galleria» – Η υπογειοποίηση και τα οικιστικά

Ρεύμα: Κρατική «ένεση» 400 εκατ. για τις ΥΚΩ – Αποτρέπεται αύξηση στη ρυθμιζόμενη χρέωση

Συνεδριάζει το ΤΧΣ για την ΕΤΕ - Τραπεζικός ανταγωνισμός - Εξαγορές χωρίς λεφτά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider