Ανεργία 9,3% το 2025 προβλέπει το ΙΟΒΕ - Έρχονται αυξήσεις μισθών από το 2027 λόγω τριετιών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανεργία 9,3% το 2025 προβλέπει το ΙΟΒΕ - Έρχονται αυξήσεις μισθών από το 2027 λόγω τριετιών
Για τους εργαζόμενους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2012 και άρχισαν από τον Ιανουάριο του 2024  να «χτίζουν» τα έτη που απαιτούνται για τη συμπλήρωση της πρώτης τους τριετίας, θα δουν αύξηση αποδοχών από το 2027, εφόσον η ανεργία παραμείνει σε μονοψήφιο νούμερο

Tην εκτίμηση πως τo 2025 η ανεργία θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο νούμερο διατύπωσει το ΙΟΒΕ στην Τριμηνιαία Έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία.

Η πρόβλεψη αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για δύο λόγους: αφενός η πτώση της ανεργίας αυξάνεται το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, αφετέρου γιατί από το 2027 θα υπάρξει αύξηση μισθών -λόγω των τριετιών- για την πλειονότητα των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου του 2024 επέστρεψε η εφαρμογή των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, που ήταν σε αναστολή από το 2012. Η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική, ενώ δεν είναι αναδρομική για την περίοδο από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ωστόσο το ξεπάγωμα των τριετιών είναι ένα «στοίχημα» το οποίο για να κερδηθεί θα πρέπει το ποσοστό ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%.

Για τους εργαζόμενους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2012 και άρχισαν από τον Ιανουάριο του 2024 να «χτίζουν» τα έτη που απαιτούνται για τη συμπλήρωση της πρώτης τους τριετίας, θα δουν αύξηση αποδοχών 10% από το 2027, εφόσον η ανεργία παραμείνει σε μονοψήφιο νούμερο. Σε διαφορετική περίπτωση θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες μέχρι να πέσει το ποσοστό ανεργίας κάτω του 10%.

Ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας

Το ΙΟΒΕ στο βασικό μακροοικονομικό του σενάριο υποστηρίζει πως αναμένεται μικρή περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας το 2024 και το 2025, με εμφανή ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης της θετικής τάσης.

Τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης της κυκλικής ανεργίας στενεύουν, ενώ πρόκληση αποτελεί η μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας και η αύξηση της συμμετοχής στην εργασία.

«Καθώς η χώρα προσεγγίζει μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας, οποιεσδήποτε μειώσεις κατά τα επόμενα τρίμηνα ή έτη θα είναι αναπόφευκτα βραδύτερες. Παράλληλα με τη μείωση της κυκλικής ανεργίας, προτεραιότητα τίθεται στην αντιμετώπιση της εναπομένουσας διαρθρωτικής ανεργίας και της ανεργίας τριβής.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σημαντικά κρίνονται τα ζητήματα της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας αλλά και η ανάγκη παροχής επαρκούς και ποιοτικής κατάρτισης, τόσο σε αρχική όσο και σε συνεχιζόμενη βάση» επισημαίνεται στην έκθεση του Ιδρύματος.

Θετική επίδραση στην απασχόληση για τα έτη 2024 και 2025 αναμένεται να έχει η προβλεπόμενη ενίσχυση των επενδύσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω επιδράσεις στην αγορά εργασίας, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 10,1% το 2024 και 9,3% το 2025.

Ως προς την τάση του εποχικά διορθωμένου δείκτη μισθολογικού κόστους στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε το β’ τρίμ. του 2024 άνοδο κατά 8,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β' τριμ. του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δεν λαμβάνει τις τριετίες και την αύξηση στον κατώτατο μισθό - Τα ευρήματα της Επιθεώρησης Εργασίας

Αυξήσεις μισθών 5% τον χρόνο έως το 2027 και κατώτατος στα 950 ευρώ - Αντίβαρο η μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Κεραμέως: Αύξηση 46% στον κατώτατο μισθό έως το 2027 - Έρχεται ρύθμιση για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider