Στο υπουργικό ο νέος τρόπος αύξησης του κατώτατου μισθού - Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο υπουργικό ο νέος τρόπος αύξησης του κατώτατου μισθού - Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή
Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζεται σήμερα το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα προβλέπει πως από το 2028 κι έπειτα οι όποιες αυξήσεις στις βασικές αποδοχές θα προκύπτουν αυτόματα, μέσω ενός μηχανισμού που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Η νομοθετική ρύθμιση για τη νέα διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού (βάσει μαθηματικού τύπου) θα συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο θα συνεδριάσει στις 11.00 π.μ.

Το συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, με βάση και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα προβλέπει πως από το 2028 κι έπειτα οι όποιες αυξήσεις στις βασικές αποδοχές θα προκύπτουν αυτόματα, μέσω ενός μηχανισμού που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 950 ευρώ, ενώ προβλέπεται ρητά από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ότι μπορεί να υπάρχει μόνο αύξηση και «πάγωμα» αλλά όχι μείωσή του.

Εξάλλου όπως δήλωσε πρόσφατα στον ΣΚΑΙ η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η ετήσια αύξηση των βασικών αποδοχών θα αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους θα υπάρξει ειδική διάταξη βάσει της οποίας θα εξομειώνεται ο εισαγωγικός μισθός των μισθωτών του Δημοσίου, με τον κατώτατο μισθό που θα ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Εάν δηλαδή οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές απασχολούμενου στον δημόσιο τομέα υπολείπονται του εκάστοτε νομοθετημένου κατώτατου μισθού για πλήρη απασχόληση ή της προκύπτουσας αναλογίας αυτού για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, η διαφορά καταβάλλεται στον δικαιούχο ως αμοιβή εξομάλυνσης.

Για παράδειγμα αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί τον Απρίλιο του 2025 στα 870 ευρώ, τότε και ο εισαγωγικός μισθός (Υ.Ε κατηγορίας) στο Δημόσιο θα αυξηθεί στα 870 ευρώ, από τα 850 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση αυτή των 20 ευρώ θα μεταφερθεί ισόποσα σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου (ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ) και όχι μόνο στο χαμηλότερο. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα φτάσει κι αυτός τα 950 ευρώ έως το 2027.

Πώς θα αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός

«Όσο ανεβαίνουν οι τιμές θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός, όσο καλύτερα πηγαίνει η ελληνική οικονομία θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός», είπε η υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις της, αναφερόμενη στις τέσσερις καινοτομίες του συστήματος.

Η πρώτη καινοτομία αφορά στην ασφάλεια καθώς προβλέπεται ρητά ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού. Η δεύτερη αφορά στη σύνδεση του κατώτατου μισθού με τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

Η τρίτη καινοτομία έγκειται στο ότι για τον ορισμό του κατώτατου μισθού, θα λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η τέταρτη είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα αφορά και τους δημόσιους υπάλληλους και αυτό συνεπάγεται αύξηση, σε κάποιο βαθμό, και για αυτούς.

Η υπουργός σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και την ΕΛΣΤΑΤ για το θέμα, ωστόσο υπάρχει ανοιχτή διαδικασία για ανταλλαγή σχολίων και προτάσεων. «Ο διάλογος θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή», είπε η υπουργός τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει διάλογος και με τα κόμματα επί του νομοθετήματος.

Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, προτείνεται η ετήσια μεταβολή του κατώτατου μισθού να προκύπτει από το άθροισμα

  • του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και
  • του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου μπορεί να εκκινήσει το 2027, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και την προετοιμασία από την ΕΛΣΤΑΤ των απαραίτητων δεικτών υπολογισμού.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής όσο αυξάνονται οι τιμές στην αγορά θα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός, ενώ αν ο συντελεστής οδηγεί σε μείωση δεν θα γίνεται αναπροσαρμογή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στεγαστικά δάνεια: Στα 1,6 – 1,7 δισ. ευρώ αναμένονται οι εκταμιεύσεις φέτος – Προβλέψεις για «έκρηξη» στη ζήτηση το 2025

Εξάρχου – AKTOR: Τι έρχεται σε Παραχωρήσεις, Κατασκευή, Real Estate – Η ΑΜΚ και το μέρισμα

Lamda - Ελληνικό: Προχωρούν οι υποδομές, νέες πωλήσεις οικοπέδων - Έσοδα 1 δισ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider