1.450 «γκρίζες» προσλήψεις σε Κοινωνικές Δομές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
1.450 «γκρίζες» προσλήψεις σε Κοινωνικές Δομές

«Γκρίζες» προσλήψεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, προκειμένου να στελεχώσει τις Κοινωνικές Δομές σε 254 δήμους όλης της χώρας με 1.450 εργαζόμενους.

Το «νέο» προσωπικό θα είναι ουσιαστικά οι παλαιοί εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Λαχανόκηπους, Συσσίτια, Υπνωτήρια και Τράπεζες Χρόνου των δήμων, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει, αλλά παρατείνονται κάθε τόσο από το υπουργείο Εργασίας, έως ότου προκηρυχθούν οι νέες θέσεις.

Ο λόγος που προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός και δεν ανανεώνονται αυτομάτως οι συμβάσεις των παλαιών εργαζομένων, είναι το γεγονός πως οι συμβάσεις των ήδη συμβασιούχων σε γραφεία διαμεσολάβησης των δήμων και σε δομές κατά της φτώχειας δεν μπορούν να επεκταθούν, καθώς χρηματοδοτούνται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και απαιτείται νέα διαδικασία προκήρυξης των θέσεων.

Στη νέα προκήρυξη των 1.450 θέσεων (που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ) θα περιλαμβάνεται ευνοική πριμοδότηση των ήδη υπηρετούντων στις κοινωνικές δομές «προκειμένου να μην χαθεί η πολύτιμη εμπειρία τους», όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις της η αρμόδια υφυπουργός Θεανώ Φωτίου.

Και ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- τα μόρια που προβλέπονται για την «εμπειρία σε κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας» θα υπερβαίνουν κατά πολύ ακόμη και αυτά του κριτηρίου της ανεργίας, το υπουργείο Εργασίας ανέθεσε στους δήμους και τις συνεργαζόμενες με αυτούς ΜΚΟ το έργο των προσλήψεων, παρακάμπτοντας ξεκάθαρα και σκανδαλωδώς το ΑΣΕΠ.

Το υπουργείο έσπευσε χθες να βγάλει μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι «εάν γίνουν προσλήψεις από ΜΚΟ συνεργαζόμενες με Δήμους, αυτές θα γίνουν με διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ, υπό τον έλεγχο των Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειών». Ωστόσο, αντί να αναθέσει στο ΑΣΕΠ την πρόσληψη του νέου προσωπικού, το υπουργείο Εργασίας προτίμησε την... απευθείας ανάθεση σε ΜΚΟ, με την δικαιολογία πως «στις ελάχιστες περιπτώσεις που δικαιούχος της νέας δομής είναι ΜΚΟ που την υλοποιούσε στο παρελθόν, ο αρμόδιος Δήμος υποχρεούται να περιλάβει στην πρόσκληση σχέδιο για την προσαρμογή του προσωπικού στις νέες ανάγκες».

Οι ειδικότητες

Τα Κέντρα Κοινότητας θα στελεχωθούν από υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ ένας υποψήφιος από τον κλάδο ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας με άδεια άσκησης επαγγέλματος, αναλαμβάνει χρέη συντονιστή και βασικού υπευθύνου υλοποίησης των προγραμμάτων και των δράσεων.

Το υπόλοιπο προσωπικό θα προέρχεται από τις εξής ειδικότητες:

• Πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ Κοινωνικών Επιστημών.

• Ψυχολόγοι ή σχολικοί ψυχολόγοι (πτυχιούχοι ΑΕΙ με άδεια άσκησης επαγγέλματος).

• Επισκέπτες Υγείας ή νοσηλευτές (πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ με άδεια άσκησης επαγγέλματος).

• Πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ Οικονομικής Κατεύθυνσης ή Διοίκησης Επιχειρήσεων.

• Πτυχιούχοι ΑΕΙ / ΤΕΙ με ειδίκευση ή/και εμπειρία στη μαθησιακή στήριξη και την δημιουργική ενασχόληση παιδιών (νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί, ειδικοί παιδαγωγοί κ.λπ.).

• Διαμεσολαβητές για Ρομά και ευπαθείς ομάδες, τουλάχιστον ΥΕ (εκτός αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι με το τυπικό αυτό προσόν), ο οποίος, σε κάθε περίπτωση θα έχει γνώση των κοινωνικών χαρακτηριστικών της κοινότητας και της διαλέκτου της.

• Διοικητικοί υπάλληλοι αρμόδιος για την υποστήριξη του Κέντρου (τουλάχιστον Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider